Mezinárodní studentská konference s názvem Demokracie versus extremismus – Principy všedního hrdinství se uskuteční 4. – 6. října 2013 v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře. Záštitu nad konferencí převzali Ivo Šanc, starosta Kutné Hory a Vít Rakušan, starosta Kolína. ……………………………………………………………….

Klíčovými pojmy konference budou demokracie – extremismus – totalita – lidská práva. Sjednocujícím motivem je důraz na principy aktivního občanství, pojatého jako „všední hrdinství“. Šedesát studentů středních škol z ČR, Slovenska, Nizozemí, Německa, Ázerbájdžánu a Thajska se zúčastní přednášek, diskusí a workshopů vedených hosty konference. Budou mezi nimi politolog Jan Charvát, bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková, historik a politolog Ondřej Matějka, Vít Lesák z Agentury pro sociální začleňování, výzkumnice zaměřená na pravicový extremismus Adéla Zelenda Kupcová z Národního ústavu pro vzdělávání, historik Ivo Cerman z Filozofické fakulty Jihočeské univerzity, Jiří Hruška ze vzdělávacího portálu www.moderni-dejiny.cz a generální tajemník Mezinárodní asociace pro interkulturní vzdělávání Barry van Driel. Ochotu zúčastnit se předběžně vyjádřil historik Petr Blažek z ÚSTR.

Konference je věnovaná památce hudebníka, básníka a spisovatele Filipa Topola, který od raného mládí neuhýbal od svých principů. Konferenci uspořádá občanské sdružení Asi-milovaní jako součást vzdělávacího projektu „Hrozby extremismu / Příležitosti demokracie – výchova k aktivnímu občanství“, podpořeného ze Strukturálních fondů EU a rozpočtu ČR prostřednictvím OP VK MŠMT. Osobní záštitu projektu poskytl generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Občanské sdružení Asi-milovaní se činností svých členů a jimi rozvíjených aktivit snaží rozvíjet zejména v mladých lidech pocit občanské odpovědnosti, uvědomění si svých možností volby, odpovědnosti za její důsledky, i možností a schopností změnit stávající skutečnost.

Další informace o konferenci najdete ZDE.

(tz)

.

Zavřít menu