Sdružení Art for public a galerie GASK přesunou na dva měsíce italské Benátky do Kutné Hory. Výstava tematické série čtyřiceti fotografí z Benátek přenese do historického centra města jedinečnou atmosféru karnevalového reje. Autorkou vystavených fotografií je italská umělkyně, rodačka z Modeny, Maria Pia Severi. ………………………………………………………..

První fotoaparát dostala Maria Pia Severi ve dvanácti letech a po mnoho let zkoumala možnosti fotografického vyjádření, až si vypracovala vskutku ojedinělou techniku, kterou překonává stereotypní zachycení fotografované reality. Díky tomu si také získala velkou popularitu v severoitalských městech a její snímky patří do sbírek mnoha tamních institucí a galerií.
Benátská série s názvem „Benátky – věčný sen“ zachycuje turisticky proslavená místa Benátek, ovšem Severi se na ně dívá nově. Jde o zcela jinou autenticitu, než známe z vlastních dovolenkových fotografií či pohlednic. Renomovaný kritik Vittorio Sgarbi její fotografie popisuje jako „projekce určitého pocitu, emotivního stavu“ a vyzdvihuje nezvyklou „fragmentárnost reality“, která se na snímcích odráží. „Viditelnou realitu, banálnost toho známého doprovází osobní jedinečnost percepce, nečekaná krása vjemu vyvolaného v naší paměti,“ tvrdí Sgarbi.
Návštěvníci nahlédnou do historie benátského karnevalu, prohlédnou si autentické karnevalové kostýmy a masky, které budou zapůjčeny přímo z Benátek, seznámí se s technikami jejich výroby a na vlastní oči se přesvědčí, jak jsou tyto masky nejen vizuálně působivé, ale také skvěle řemeslně zvládnuté. V rámci doprovodných akcí se mohou návštěvníci těšit na komentované prohlídky, přednášky o historii benátského karnevalu, workshop výroby masek pro děti či minikurz vaření podle typických benátských receptů.
Kurátorkami jsou Serenella Baccaglini a Tina de Falco. Výstava se koná pod záštitou Italského velvyslanectví v Praze a jeho excelence ambasadora Pasquala D. Avina, a také Italského kulturního institutu v Praze.

S autorkou fotografií, Mariou Pia Severi, si povídala nejen o Benátkách Serenella Baccaglini, profesorka umění a ekonomie na Katolické univerzitě Sacro Cuore di Milano.

Jak přesně vznikala série fotografií o Benátkách a v čem spočívá její kouzlo?
Benátky jsou městem, které mě velmi zaujalo. Vybrala jsem si únor, abych je prozkoumala; abych se jich prostřednictvím svého fotoaparátu „zmocnila“. Svítilo slunce, byla to atmosféra, kterou jsem chtěla. Magické světlo a barvy masek vytvořily zasněnou dimenzi. Masky si mě nevšímaly a pózovaly na náměstí San Marco fotografům s impozantním vybavením. Já se svým malým digitálním fotoaparátem, ovlivněna toliko magií, jsem chtěla udělat masky záhadnějšími, než už byly.

Které prvky jsou pro vaši fotografickou činnost tím největším stimulem?
Miluji osoby v krajině, neustálá objevování, a baví mne, když lidé na mých fotkách objevují různé interpretace na základě své vlastní vnímavosti. Sama se vždy velmi rychle pro něco nadchnu a doufám, že toto nadšení a i další emoce jsem schopná svými snímky předat. Zásadní jsou pro mě barvy; já mám vždy barvité sny, nemohu žít bez barvy, ta pro mne představuje život, báseň, zdroj pozitivních pocitů. Krása je barevná a Benátky jsou plné nejrůznějších barev a sugescí, které jsem se pokusila zachytit. Snažila se dívat na Benátky jakoby zezdola, na mosty z jiných perspektiv, na křižovatky s gondolami, působivá zákoutí…

Co pro vás znamená fotografie?
Představuje pro mne život, můj životní smysl. Propadám depresím, když nefotím. Fotit je pro mě nepopsatelně tajemnou radostí. Jednou jsme jeli v autě, můj manžel Franco řídil a já jsem fotila z okénka. To byly první takto pořízené fotky. Mnohé z nich jsem pak vyhodila, ale některé byly zvláštní, a tak jsem si řekla, že v tom budu pokračovat a vytvářet jinou realitu, než je ta skutečná. Z toho se vyvinulo mé zaujetí hledat techniku, která začíná u pohybu a soustřeďuje se na zachycení okamžiku. Pro mě je velmi důležitá kreativita, je součástí každého dne mého života, což znamená, že neustále zkoumám nové styly, které mi přicházejí na mysl.

Jaké projekty plánujete do budoucna?
Mám v plánu novou knihu o Miláně, v níž budu kombinovat černobílé snímky, statické obrazy s barevnými v pohybu: smrt a život, kontrast, který neustále prožíváme, protože život obsahuje i smrt. Pro mne budou černobílé a statické snímky novou výzvou, protože já jsem bytostně a nevyhnutelně přitahována pohybem.

Benátky- věčný sen, GASK – Galerie Středočeského kraje, Kutná Hora, 28. 4. – 30. 6. 2013

(red)

 

.

Zavřít menu