Do Kutné Hory se sjelo devadesát odborníků z řad policie, justice a státních i neziskových organizací ze středních Čech, aby debatovali a prohlubovali vzájemnou spolupráci při pomoci obětem trestných činů. Sešli se v rámci konference „Oběti trestné činnosti“, kterou pod záštitou hejtmana Miloše Petery pořádala Probační a mediační služba (PMS).

.
„Za Středočeský kraj máme s Probační a mediační službou velmi dobrou spolupráci, za kterou jsem velmi rád, a rozhodně v ní budeme pokračovat,“ těmito slovy otevřel konferenci hejtman Miloš Petera. Zástupkyně PMS Eva Filipová ve svém proslovu zdůraznila potřebu mezioborového přístupu při pomoci obětem.
Dále vystoupil Michal Mazánek, náměstek ředitele středočeské policie: „Velmi vítám, jakožto zástupce policie, činnost Probační a mediační služby, která obětem pomáhá při vyrovnávání se s vzniklou újmou“.
Promluvil také krajský státní zástupce, Martin Staněk: „Důležité je, aby oběť dostala poučení a přístup, který nebude pouze zákonně formální, ale skutečně opravdový“, uvedl ve svém příspěvku Staněk.
Konference byla rozdělena tematicky do dvou panelů, kdy celkově zaznělo deset příspěvků. V prvním panelu hovořili odborníci z různých rezortů o zvláštních skupinách obětí a o možnostech efektivnější pomoci. Zazněly tak příspěvky zacílené na seniory jakožto zranitelné oběti, oběti zločinů z nenávisti, obchodu s lidmi, či na oběti sexuálního násilí. Druhý panel byl svým tématem zcela zaměřen na skupinu obětí domácího násilí. Přispěvatelé tak hovořili o tom, jak oběti domácího násilí identifikovat, jakým způsobem těmto obětem pomoci, či jak se k domácímu násilí staví i samotní pachatelé. Na závěr konference vystoupila i přímá  oběť domácího násilí, která se s účastníky podělila o své zkušenosti.
Konference, stejně tak i poradny pro oběti, byla realizována v rámci projektu „Proč zrovna já?“, který je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Poradny pro oběti PMS ve středních Čechách pomáhají v Rakovníku, Kladně, Mladé Boleslavi, Nymburce, Kolíně a Kutné Hoře.

Tomáš Kellner, Probační a mediační služba

.

Zavřít menu