Společnost EC Kutná Hora, která má uzavřenou platnou smlouvu na dodávky tepelné energie v Kutné Hoře s městskou společností KH TEBIS, zásadně odmítá výroky jejího současného jednatele Tomáše Pilce o nevýhodnosti uzavřené smlouvy. Žalobu na nevýhodnost smlouvy, kterou odsouhlasila Rada města Kutná Hora, považuje za bezpředmětnou, navíc ohrožující existenci centrálního zásobování tepla ve městě.

„Stávající cena tepla v Kutné Hoře patří mezi nejnižší v celé ČR a je jedno, porovnáváme-li tzv. cenu na primární straně, anebo konečnou cenu zahrnující distribuci a DPH,“ vysvětluje jednatel EC Kutná Hora Petr Polívka. Podle společnosti Invicta Bohemica, která ceny tepla v jednotlivých městech ČR dlouhodobě monitoruje, se konečná cena za 1 GJ tepla ve většině měst srovnatelných s Kutnou Horou pohybuje v rozmezí od 600 do 850 Kč, zatímco Kutná Hora platí 568 Kč. „Kalkulace KH TEBIS účelově nezohledňuje veškeré relevantní náklady spojené s výrobou tepla, jako jsou rezervovaná kapacita, náklady na distribuci, údržbu kotlů, daně a poplatky, mzdové náklady apod. Pan Pilc nebyl nikdy schopen řádně doložit, jakým způsobem k výpočtu jím prezentovaných úspor přišel,“ odmítá argumenty o nevýhodnosti smlouvy Petr Polívka.

Společnost KH TEBIS, která je stoprocentně vlastněná městem, do roku 2012 dodávala teplo pro město ze zemního plynu. Společnost EC Kutná Hora vyrábí tepelnou energii ze „slámy“. Podle některých zástupců města by díky současným nízkým cenám zemního plynu byla výroba tepla tímto způsobem pro město výhodnější.

Napsali jsme: KH TEBIS PODÁ ŽALOBU NA NEPLATNOST SMLOUVY S EC KUTNÁ HORA!

(tz)

Zavřít menu