Vážený pane doktore,

přestože vnímám Váš dopis  především jako snahu získat politickou pozornost pro Vaši kandidaturu do Senátu PČR a krajského zastupitelstva, odpovím Vám, protože to považuji za slušné.

Citoval jsem Vás zcela přesně, což mohou dosvědčit všichni přítomní. O parcích, lesích a ostatní zeleni z Vašich úst nepadlo ani slovo. Bavili jsme se pouze o zemědělské půdě kolem ČOV s ohledem na průmyslovou zónu. Co se týče této problematiky, vyjádřil se zcela jasně pan místostarosta, který je myslím člověkem nejkompetentnějším v této oblasti. Bavíme se již čtrnáct let o stejných průmyslových plochách, které jste Vy, pokud Vám přijde nesmyslné je zastavovat halami, mohli v územním plánu města kdykoliv vrátit do funkčního využití na půdu zemědělskou. Proč jste se tedy snažili měnit ochranné pásmo ČOV? Co považujete za kvalitní pracovní místa? Lidi, kteří pracují u pásu nebo ve výrobě jsou už „nekvalitní“?
U jednání s čínským investorem nebývám sám, ale bývá u něj minimálně jeden místostarosta a úředníci. Posledně, když se řešilo znění memoranda, byl přítomen i právník. Takže pak říkáte, že i tito lidé jsou naivní nezkušení hlupáci?
Posměch, urážky a ponižování druhých jsou znakem slabochů, kterým došly argumenty. Jsem na takové chování kvůli své výšce a brýlím od dětství zvyklý. Vy naopak nedokážete zkousnout, že Vás takový člověk vystřídal ve funkci.  Pokud chcete připomínat a komentovat mou minulost, bylo by asi záhodno zmínit i plno úspěšných a dokončených věcí. Jenže to jsou přesně Vaše praktiky – vytahovat jen polopravdy, které se Vám momentálně hodí. Mohl bych také zmínit mnohá Vaše působení v manažerských funkcích, která neskončila zrovna slavně. K tomu se ale já snižovat nehodlám.

Jsem na začátku své práce, která, jak věřím, vede k celé řadě úspěšných projektů doprovázených i chybami, které jsou průvodním jevem každého úspěchu. Vysvědčení Vašeho působení na kutnohorské radnici bylo navíc jednoznačně zhodnoceno v minulých volbách, kdy Vaše sdružení získalo o přibližně 60% absolutních hlasů méně než v roce 2010 a naopak vyhrála ta sdružení, která se proti Vám jasně vymezila. Vy to sice jako expert na plané řeči interpretujete jako své vítězství, já to ale vidím jako drtivou porážku Vašeho politického experimentování.
Nezlobte se, ale do mých projektů, které s městem Kutná Hora neměly co do činění, jste rýpal vždy jen Vy. Důvod byl jediný – nedokázal jste snést a unést to, že jsem odešel z Šance pro Kutnou Horu, nedělal Vám dál tupou ovci a postavil se proti Vám. Odvetou byly urážky, znesnadňování kde čeho, jen abych v očích lidí vypadal jako neschopný amatér. Uvědomujete si, že jste si tímhle dělal svůj mediální obraz i Vy? Do jednatelství pivovaru jsem šel jen proto, abych obnovil vaření piva v Kutné Hoře. Dal jsem tehdy slib umírajícímu kamarádovi. S Tomášem Zachem to byla cesta do slepé uličky a já jsem rád, že se tuto myšlenku podařilo uskutečnit o pár let později nám, vedení města, a to v mnohem větším a prestižnějším projektu. I tento projekt obnovy pivovaru byl Vámi na začátku označován za lež, plané sliby. Podobně jste označili spolupráci se společností InterCora nebo panem Kuruczem a dalšími „imaginárními“ lidmi. To, že projekty občas skončí kvůli problémům s pozemky, investicemi či rozchodem partnerů, byste jako zkušený člověk už mohl vědět.

Říká se, že kdo nic nedělá, nic nezkazí. Vy jste si udělal jeden projektík  s EC Kutná Hora, který nás stál a bude stát pár desítek milionů korun. Ano, Vy jste řešil vše potichu, v ústraní, a když přišlo na podpis smlouvy, vynutil jste si ho silou. Já ale podobné chování nemám a snažím se lidi informovat v rámci možností hned na začátku. Když se něco nevydaří, tak jsem na druhou stranu ochoten přiznat chybu a omluvit se. Ostatně jedné z největších životních chyb jsem se dopustil, když jsem Vám pomáhal založit sdružení Šance pro Kutnou Horu.
Vás prostě jen žere to, že se současné koalici daří uskutečňovat věci, na kterých jste Vy neměli chuť a zájem pracovat – Vlašský dvůr a park, Sankturinovský dům, revitalizace potoka, odpadové hospodářství, cyklostezky, terminál pro autobusy, MHD, sportovní hala a mnoho dalších. My jsme bohužel smířeni s tím, že nic z toho nikdy nepodpoříte – protože to nejsou Vaše projekty. S Vaším ublíženým egem a uraženou mužskou a politickou ješitností já nic nenadělám.
K posledním dvěma odstavcům vašeho dopisu bych asi použil jiné české pořekadlo – „Podle sebe soudím tebe“. Nemám potřebu si honit ego, tvořit si mediální osobnost ani mocenskou pozici jako Vy, kandidát na post senátora do neklidné doby. Nemám ani ambice nikam kandidovat nebo se fotit na billboardy. Slíbil jsem, že budu pracovat jen pro město a tento slib jsem splnil, ač jsem měl do krajských voleb zajímavé nabídky.

Pořád ještě můžu chodit po městě a lidi mi odpovídají na pozdrav (což Vy osobně ani nedokážete), dají se se mnou do řeči, nebo si sednou k jednomu stolu u piva. A to je pro mne od lidí mnohem větší odezva, které si vážím, než jakou můžete čekat Vy na strojené mediální kampaně, letáky, nebo billboardy. Já se totiž stále cítím jako jeden z běžných Kutnohoráků. Jen mám tu možnost něco zlepšit, změnit a jde mi o to, aby Kutná Hora vzkvétala. A pokud to nebude stát město peníze a budu na tom tratit jen svůj čas, pošramocenou naivní představu o světě nebo nesplněné sny, jak píšete, tak do toho půjdu znovu.  Je to jen malá daň za to, když se nakonec třeba jen 30% projektů a snů podaří. Protože jsem si to na radnici nepřišel jen odkroutit a brát plat, ale něco pro město udělat.
Nemůžu za to, že jste se nesmířil s tím, že už nesedíte na místě starosty. Tím, že budete a chcete dělat jen dusno, urážet lidi v zastupitelstvu, vše negovat a do všeho házet vidle, tím si reputaci u lidí rozhodně nezlepšíte. To Vám zase radím já, naivní snílek se srdcem Kutnohoráka.

Dál se už nehodlám k celé věci vyjadřovat. Upřímně Vám přeji, abyste ve svých aktivitách dosáhl takové výsledky, které Vám přinesou štěstí a spokojenost.

Martin Starý

Zavřít menu