Nezadržitelně se blíží „paní Zima“, ze které budou mít zcela jistě radost zejména děti. Už ne tak velkou radost budou mít řidiči motorových vozidel, kteří se budou muset stále více potýkat s nepřízní počasí. Deštivá rána a první mrazíky mnozí z nás již zaznamenali, když ještě rozespalí museli škrábat námrazu ze skel svých aut.

.
Když se k tomu přidá ještě mlha a mrholení, nemluvě o tom, že teprve svítá, přestává být legrace. Mnozí z nás byli jistě někdy svědky dopravní nehody a mnohdy i střetu vozidla s chodcem. Někdy účastníci takových nehod kroutí hlavou a kladou si otázku „jak se to mohlo stát?“.  Odpověď zní velice prostě. Totiž tak, že ve většině případů je na vině nepozornost, neohleduplnost nebo nepřizpůsobení rychlosti momentální situaci. Pak je tedy zcela zbytečně ohrožen lidský život a zdraví a jistě se shodneme, že je to to nejcennější, co máme. Buďme tedy k sobě ohleduplní a předvídejme.

Pár osvědčených rad a doporučení

–       do silničního provozu vjíždějte s vozidlem pouze očištěným (světla, registrační značky a skla), a s vozidlem přezutými pneumatikami (zimní pneumatiky, správná hloubka dezénu)

–       při snížené viditelnosti (mlha, husté sněžení, hustý déšť) dbejte rozsvícení mlhových světel

–       zejména v ranních hodinách předpokládejte zvýšený pohyb chodců a cyklistů

–       při objíždění cyklisty nebo chodce dávejte včas a zřetelně znamení o směru jízdy, tím na předjížděného chodce nebo cyklistu včas upozorníte i řidiče jedoucí za Vámi, kteří by je mohli snadno přehlédnout

–       snižte adekvátně rychlost jízdy na frekventovaných komunikacích, zejména ve městě

–       řidiči, buďte maximálně ohleduplní k chodcům, věnujte zvýšenou pozornost v místech, kde jsou přechody pro chodce, zejména děti mají tendenci vbíhat do silnice.

–       chodci, pro Vás platí podobné upozornění. Uvědomte si, prosím, že zejména v tomto období se musí řidiči potýkat s řadou úskalí, ovladatelnost vozidla může být snížena povětrnostními vlivy, výhled z auta je omezen, vozovka může být v takovém stavu, že se brzdná dráha auta může výrazně prodloužit.

–       do vozovky proto vstupujte, a to platí i na přechodech pro chodce, když jste si zcela jistí, že řidič motorového vozidla o Vás ví, a dle jeho počínání je jisté, že Vám dává přednost. Výrazné barvy oblečení a reflexní doplňky by měly být samozřejmostí.

Je zcela logické, že pokud se těmito základními radami a zásadami budeme řídit a na ulicích vynecháme zbytečné riskování, ubude výrazně mnoho zcela zbytečných nehod a tím i tragédií a neštěstí, která s sebou nesou újmy na lidském životě a zdraví.

por. Mgr. Vendulka Marečková, tisková mluvčí P ČR Kutná Hora

 

.

Zavřít menu