RADNICE: Volební období hodnotí zastupitel Martin Hlavatý

Do konce volebního období 2014 – 2018 zbývá jen několik pár měsíců. V rámci toho každému zastupiteli města pokládáme několik otázek, ve kterých mají možnost jejich předchozí práci pro město i občany zrekapitulovat a zhodnotit. Náš seriál RADNICE pokračuje. Další díl přinášíme s Martinem Hlavatým.

MARTIN HLAVATÝ (ALTERNATIVA)

Jaký byl váš hlavní cíl, se kterým jste do křesla zastupitele města usedal? Jak se vám tento cíl podařilo splnit? Odcházíte spokojený?

Již několikáté volební období se snažím přesvědčit zastupitele, že prioritou města, jako komunitního organismu, je především spravovat a udržovat majetek pro své občany. Pochopit, že základem je bezpečnost, čistota, pohodové místo pro život. Pochopit, že stejně jako v rodině, zajistím nejprve osobní potřeby pro fungující domácnost počínaje potravinami, elektřinou, vodou a střechou nad hlavou a pak mohu uvažovat o vozidle, bazénu, stodole a rozhledně. A tak je tomu i ve městě, nejdříve si musíme spočítat, kolik potřebujeme na údržbu silnic, osvětlení, bezpečnost, svoz odpadů, kolik si musíme nechat stranou na případně horší časy či nepředvídatelné události a pak můžeme debatovat o tom, za co utratíme zbytek. Bohužel tato moje snaha vyšla naprázdno, v Zastupitelstvu to probíhá přesně opačně, bojujeme o peníze na „rozhlednu“ a co zbyde možná dáme na opravu výtluků v silnicích. Z tohoto hlediska nejsem se svou prací spokojen.

Co si z práce pro město, jako jeho zastupitel, odnášíte? Pokud byste mohl, změnil byste nějaké své již učiněné rozhodnutí?

V průběhu těch tří dekád, kdy pracuji v Zastupitelstvu města sleduji postupný nárůst toho, o čem psal některý z kolegů – růst arogance moci. I když on to myslel asi jinak. Ale – vítězství ve volbách mne neopravňuje k tomu, že mohu dělat co chci, aniž bych o tom s kýmkoliv hovořil. Demokracie je, dle mého názoru, především o diskusi, boji myšlenek, přijetí filosofie, že není důležité kdo co říká, ale co kdo říká. A zdá se mi, že zabředáme stále hlouběji do té první (dle mého – slepé ) varianty. Osobně si říkám, že to snad lidé pochopí, že se to zlepší, ale….

Špatných rozhodnutí jsem v životě i v Zastupitelstvu udělal určitě mnoho, za některá se hluboce stydím, některá si omlouvám tím, že jsem byl vystaven nepravdivým vstupním informacím, člověk ale až s odstupem času může hodnotit svá rozhodnutí. Za svou chybu v posledním volebním období považuji to, že jsem nedokázal dostatečně účinně bojovat proti megalomanským stavbám – těm „rozhlednám v údolí za podpory státní dotace“.

Máte svého oblíbeného knižního autora? A knihu, na kterou nedáte dopustit?

Velmi rád čtu literaturu faktu, kde nemám vyhraněného autora ani období. Rád čtu i detektivní příběhy a mými oblíbenými autory jsou Václav Erben a Dick Francis. Nesmírně rád se vracím k vizionářské knize Franka Schätzinga Vzpoura oceánů.

Jak by podle vás mělo město Kutná Hora za čtyři roky, tedy na konci dalšího volebního období, vypadat? Jaké je vaše přání Kutné Hoře a jeho občanům?

Opravené, upravené, čisté, bezpečné a smějící se. A přání občanům? Život v tomto městě bude jen takový, jakým si ho uděláme a proto nám přeji, abychom to naše město chtěli zlepšit. A abychom se zde cítili doma.

Příště: JAKUB OBRAZ (ŠANCE)

Jakub Skyva

Zavřít menu