Sdružení POD HORAMI připravilo projekt Kutná Hora na talíři, který představí regionální zemědělství a ovocnářství. Žáci místních škol se vydají do historie, aby zjistili, co se u nás pěstovalo, seznámí se s regionálními recepty jako jsou řepánky a ochutnají zdejší speciality jako je malínský křen.

.
Během projektu bude zrealizováno dvacet výukových programů pro žáky obou stupňů kutnohorských škol. Projekt finančně podpořilo Město Kutná Hora. Koordinátorka projektu Jitka Rosická uvádí důvod, proč byl tento projekt připraven: „Většina žáků, kteří tu žijí, má bohužel minimální znalosti o zemědělství a ovocnářství našeho regionu. Přitom úrodné Polabí bývalo vždy vyhlášenou zemědělskou oblastí, která zásobovala nejen celý kraj. Také z Kutné Hory a jejího blízkého okolí se dopravovalo ovoce i zelenina a výrobky z nich až za hranice republiky. Vždyť o tom svědčí i historie firmy Lidka, která původně začínala ovocnými bonbony a postupně svou výrobu rozšířila i na další známé výrobky. Pověstná byla také výroba povidel „u Kozlíků“. Nelze zapomenout ani např. na vyhlášený malínský křen, sad Višňovku či místní pěstování majoránky a šafránu či na další plodiny kutnohorského regionu jako je např. Bašovo zelí. A právě tuto historii chceme žákům připomenout.
“Díky fotografiím a leteckým snímkům si děti uvědomí, jak se během historie měnilo využívání zemědělské půdy, vlastní udržitelnost v zásobování, ale i samotný vztah k zemědělské půdě. Program upozorní rovněž na rozdíl mezi konvenčním a biozemědělstvím a na náročnost práce farmáře. Programy poukáží na využití regionálních plodin v naší stravě v minulosti ale i v současnosti, připomenou recepty našich babiček a doplní je i ochutnávka pokrmů připravených z místních plodin.

(tz)

Pod horami 2015

.

Zavřít menu