Pomyslné zastavení v čase a prostoru v den jarní rovnodennosti se stalo v sedlecké katedrále Nanebevzetí Panny Marie již tradicí. Pozorování putování paprsku zapadajícího slunce hlavní lodí katedrály je letos spojené s hudbou a zpěvem kapely Oboroh. ………………………………………………….

Světelný jev se v sedlecké katedrále každý rok opakuje ve dnech jarní a podzimní rovnodennosti. Podmínkou je, aby venku svítilo slunce, které vlastně hraje hlavní roli. Sluneční paprsky totiž právě kolem 20. března a pak ještě jednou v září dopadají přímo na hlavní oltář.  Jedná se o moment prožitý pokaždé jinak – viditelné propojení architektury starých mistrů s časem, světlem – vesmírem, vždy závislé na konkrétním časovém momentu určeném počasím. V každém případě návštěvník bez obohacujícího zážitku neodejde – hudební doprovod světelného efektu v podání kapely Oboroh bude zážitkem za každého počasí.
Oboroh je folkrocková kapela z Rychnovska ve východních Čechách, která se za 25 let své existence stala legendou. Skupina má na svém kontě 25 tisíc prodaných, kritikou velmi dobře přijatých alb, přes 950 koncertů nejen v tuzemsku, ale i na Slovensku, v Polsku, Německu, Holandsku, Francii, Švýcarsku, Irsku a společná vystoupení s Filharmonií Hradec Králové. Léta zkušeností dala Oborohu jistotu a přesvědčivost při koncertním provedení skladeb, ať už starozákonních žalmů zhudebněných vedoucím kapely Slávkem Klecandrem, nebo jiných písní, opatřených většinou jeho filozofujícími texty. Více…

20. 3 | 17:00 JARNÍ ROVNODENNOST V SEDLECKÉ KATEDRÁLE. Vstup do chrámu možný již v 16.30, vstupné dobrovolné. Vstupné bude věnováno na zakoupení invalidních vozíků pro oddělení LDN kutnohorské nemocnice.

 .
Jarní rovnodennost 2014

 

.

Zavřít menu