© 2016 Lukáš Havránek

V sobotu 23. dubna se pod hradem Sionem konalo základní kolo závodu vlčat a světlušek. Tohoto závodu se zúčastnilo přes 100 skautů z různých koutů kutnohorského okresu.

 

Akce se odehrávala v okolí hradu Sion a její příběh byl zasazen do 15. století, kdy byl hrad Sion obléhán. jednotlivé hlídky se vydaly na pomoc Janu Roháči z Dubé a po asi 3 km dlouhé trase závodu mohly na jednotlivých stanovištích změřit síly například i ve střelbě z praku, nebo stavbě hradeb. Nechyběly však ani typicky skautské úkoly, které děti otestovaly z orientace v terénu, fyzické zdatnosti, znalosti přírody, či první pomoci.

Vítězem závodu se v dívčí kategorii stala družina Sokolů z Uhlířských Janovic a v kategorii chlapecké družina Zelených jestřábů z kutnohorského 7. oddílu.

Skautské závody vlčat a světlušek jsou každoročně jednou z největších akcí pořádaných organizací Junák – český skaut. Základní kolo, kterým bylo i to v okolí Sionu, je jedním z asi 40 základních kol, které se konají letos v celé České republice. Nejlepší hlídky ze základních kol postupují do kola krajského a soupeří o postup na celorepublikové kolo. Před čtyřmi lety se celorepublikové kolo povedlo vyhrát i družině z Kutné Hory.

Lukáš Havránek, 17. Skautský oddíl VYDRY Kutná Hora

Zavřít menu