Slávka Kunášková: „Veřejná služba před rokem a dnes”
Přinášíme rozhovor s paní Mgr. Slávkou Kunáškovou vedoucí střediska Duhové Atrium z Oblastní charity Kutná Hora na téma veřejná služba jako možnost návratu na trh práce pro osoby bez přístřeší, v krizi a pro osoby se zdravotním postižením.
Co je veřejná služba?
Je pomoc obcím nebo dalším subjektům zejména v oblastech zlepšování životního prostředí, udržování čistoty ulic a jiných veřejných prostranství, pomoci v oblastech kulturního a sportovního rozvoje a sociální péče.
Co dělají lidé zařazení do veřejné služby, kterou organizuje Oblastní charita Kutná Hora?
Ve spolupráci s Technickými službami KH uklízí ulice v přidělených částech města Kutná Hora. Jedná se o sběr odpadků, zametání a to zejména v Trebišovské ulici, na autobusových zastávkách a údržba zeleně mezi paneláky. Dále úklid kolem říčky Vrchlice, vlakové zastávky Sedlec, Královské procházky a další lokality.
Jaký vývoj má veřejná služba, kterou organizuje Oblastní charita Kutná Hora?
Veřejná služba začínala s kapacitou 7 osob. Došlo k navýšení kapacity na 13 osob z důvodu zájmu cílové skupiny. Byla rozšířena smlouva o organizování veřejné služby. Dále lze shledávat vývoj v rozšíření lokalit úklidu. Jedná se zejména o vlakové nádraží město Kutná Hora, kde dochází k pravidelnému a velkému úklidu.
Jaké hlavní přínosy má veřejná služba pro Vaše klienty a jaké pro veřejnost?
Hlavním přínosem je motivace klientů. Jedná se o uchazeče o zaměstnání, kteří více než 6 měsíců pobírají dávky Hmotné nouze a mají za povinnost vykonávat 20 – 30 hodin měsíčně veřejnou službu. Motivací je pro ně to, že by v případě neodpracování, neměli nárok na plnu dávku Hmotné nouze (příspěvek na živobytí – 3410,-Kč). Klienti vykonávající Veřejnou službu jsou zařazení v Oblastní charitě Kutná Hora do sociální služby  – Sociální rehabilitace, která má za cíl navracet osoby bez přístřeší, osoby v krizi a osoby se zdravotním postižením zpět do pracovního procesu. Dalším přínosem je to, že jsou čistější ulice, zejména ty, kde se tyto osoby často vyskytují a pobývají. Také veřejnost vnímá tyto aktivity a jsou eliminovány konflikty a stížnosti ze strany občanů Kutné Hory na osoby bez domova.
Zavřít menu