Soukromý investor ustoupil od výstavby sportovní haly v Kutné Hoře za 60 až 70 milionů korun. Kvůli změně ve vedení radnice má obavy, že by projekt nedopadl podle jeho představ. Společnost Královopolská RIA, která chtěla stavbu financovat, se nepřihlásila do výběrového řízení, řekl ČTK většinový vlastník firmy Roman Němec.

Pravděpodobný budoucí starosta Martin Starý v minulosti způsob financování projektu kritizoval, protože ho nepovažoval za výhodný pro město. Změnu postoje investora by však do souvislosti s volbami nedával. Podle Starého je možné, že by stejný vývoj nastal i tehdy, pokud by se vedení radnice neměnilo.
Hala, kterou by využívaly školy a sportovní oddíly, měla podle představ končícího vedení města vzniknout u Základní školy Kamenná stezka. Město by za její využívání platilo. Soutěž na výstavbu se ale musela opakovat. Přihlásila se do ní totiž jen Královopolská RIA. Ve druhém kole stačil jediný uchazeč, firma si ale investici rozmyslela a přihlášku podruhé nepodala.
„Bojím se toho, že s těmito lidmi by to nefungovalo, proto jsme se nepřihlásili,“ uvedl Němec s poukazem na nové vedení radnice. Uskupení Kutnohorská změna v čele se Starým, které v komunálních volbách skončilo na druhém místě, se dohodlo na koalici s ANO a ČSSD. Šance pro Kutnou Horu dosavadního starosty Iva Šance, jež volby s těsným náskokem vyhrála, tak ve vedení města dál nebude.

Starostu Šance dosavadní vývoj mrzí. „Bohužel to vypadá, že kutnohorští sportovci se další léta sportovní haly nedočkají,“ řekl. Projekt byl podle něj po ekonomické stránce zajímavý, protože počítal se vstupem soukromého mecenáše. Starý ho ale za výhodný nepovažuje. Město by podle něj za 20 let investici přeplatilo a hala by mu nepatřila. Kdyby ji chtělo odkoupit, muselo by zaplatit tržní cenu.

Starému se nelíbilo ani umístění sportoviště, podle něj by bylo vhodnější postavit ho například v areálu Na Klimešce, kde je více prostoru a lepší parkování. Nová hala je ale podle něj určitě zapotřebí. „Musíme to okamžitě řešit, aby hala byla v co nejbližší době hotová,“ uvedl Starý. Financovat by se mohla částečně z dotací a částečně z případného úvěru.

Hala u Kamenné stezky měla mít podle dřívějších informací hlediště pro 200 až 300 lidí a po většinu dne měla sloužit školákům a odpoledne oddílům sálových sportů, jako jsou házená, florbal, košíková, volejbal či futsal. Město v minulosti počítalo s finanční pomocí kraje, kterou mu krátce před svým zatčením přislíbil tehdejší hejtman David Rath (dříve ČSSD). Vedle je průmyslová škola zřizovaná krajem a hejtmanství si přálo, aby studenti mohli halu využívat. Z toho ale nakonec sešlo.

Autor: ČTK

.

Zavřít menu