Soutěžní projekt začíná, nejlepší nápad získá 50 000 korun

Další ročník soutěžního projektu o nejlepší nápady na zlepšování škol v Kutné Hoře je v plném proudu. Studenti ze tří zapojených středních škol diskutují ve výuce o tom, co je to veřejný prostor a přemýšlejí nad tím, jak by chtěli vylepšit svou školu a její okolí. A skvělých nápadů se rodí spousta! Soutěží se o 50 000 korun na nejlepší nápad, jehož realizaci finančně podpoří EC Kutná Hora, Římskokatolická farnost – arciděkanství Kutná Hora, Římskokatolická farnost Kutná Hora – Sedlec, firma Herold a město Kutná Hora. Organizátorem je Lepší místo.

Studenti ze zapojených škol procházejí několika fázemi projektu. Učí se vnímat své okolí v nové perspektivě, tedy s tím, že oni sami v něm mohou něco změnit a ovlivnit. Přemýšlejí nad tím, jak zlepšit prostor, ve kterém se pohybují. Své nápady na zlepšení škol mohou posílat do 4. května přes aplikaci Lepší místo. Do projektu Lepší místo ve škole se tentokrát zapojily Střední průmyslová škola, Gymnázium J. Ortena a SOŠ a SOU řemesel Kutná Hora.

Cílem je zaujmout porotu

V rámci našeho podnikání a směřování nám jde o princip a smysl. Projekty Lepšího místa mají reálný dopad na občany, děti i studenty a učí je být aktivní, přicházet s nápady, hledat argumenty, participovat a spolupracovat,“ vysvětluje partnerství v projektu jednatel EC Kutná Hora, Petr Polívka. Studenti své nápady promýšlejí, připravují si rámcový rozpočet, učí se své nápady přetavit do prezentací tak, aby zaujali veřejnost i porotu. „Veřejný prostor je pro naši firmu velké téma, naše herní prvky jsou často jeho součástí. Je pro nás tedy přirozeným krokem podílet se na projektech Lepšího místa a rádi podpoříme nápady studentů,“ doplňuje Radek Herold, ředitel firmy Herold.

Společně s vedením jednotlivých škol budou vybrány za každou školu tři nejlepší nápady, které studenti rozpracují do prezentací, v nichž je například i část věnovaná rámcovému rozpočtu. Průběh první fáze projektu popisuje Petr Steklý z Lepšího místa: „Setkáváme se se studenty ve výuce a povídáme si s nimi o možnostech, jak vylepšit jejich školu či okolí. Ptáme se jich, diskutujeme, zajímá nás, jak mladá generace přemýšlí a kam směřuje.“ V Kutné Hoře už děti a studenti v rámci projektu Lepší místo ve škole vymysleli spoustu skvělých nápadů na zvelebení škol. Vyrostl skleník na terase ZŠ T. G. Masaryka, vznikla venkovní učebna pod borovicí na ZŠ Žižkov a mobilní mini kuchyňka na SOŠ a SOU řemesel. „Jednotlivé nápady jsou pro nás takovým malým vhledem do světa dětí a studentů. Jejich nápady jsou inspirativní a dělají radost. Navíc se studenti v rámci projektu učí dovednostem, které jsou pro jejich budoucnost nedocenitelné,“ doplňuje Kamila Drtilová z Lepšího místa.

Během května studenti rozpracují své nápady do PPT prezentací. Z každé školy postoupí 3 vybrané projekty do finále a hlasy na podporu jednotlivých projektů bude moci získat každá škola i během veřejného hlasování, které bude probíhat od 4. 6. do 13. 6. na portálu Lepšího místa. Na konci června čeká studenty velké finále před nezávislou porotou. Na základě veřejného hlasování a hlasování poroty pak bude vyhodnocen nejlepší nápad, jehož realizaci podpoří EC Kutná Hora, Římskokatolická farnost – arciděkanství Kutná Hora, Římskokatolická farnost Kutná Hora – Sedlec, firma Herold a město Kutná Hora.

tisková zpráva

Zavřít menu