Už čtvrtým rokem pořádalo Středisko Na Sioně v Kutné Hoře prázdninový týden příměstských aktivit. Celkem se prostřídalo jedenáct dětí včetně dvou sourozenců, osm asistentů a tři pracovnice Střediska Na Sioně. Prázdninový týden byl určen převážně pro děti s autismem a jejich sourozence, ale přidaly se děti i s jinými druhy speciálních potřeb.

Byla to různorodá skupinka – věkově i zájmově, ale vzhledem k individuálnímu přístupu asistentů jsme si celý týden mohli naplno užít. Tímto děkujeme našim asistentům a také městu Kutná Hora, které nás podporuje v této činnosti a dotuje odměny pro asistenty. Je to velmi potřebná a záslužná činnost.

Středisko Na Sioně při Oblastní charitě Kutná Hora se v rámci Aktivizační služby pro rodiny s dětmi věnuje především rodinám dětí s autismem, s podezřením na tuto poruchu a dalšími speciálními potřebami. Pro děti pořádáme kromě prázdninového týdne také výlety, nácviky sociálních dovedností a různé formy setkávání. Cílem je umožnit rodině krátkodobé odlehčení, umožnit dětem účast v jiném kolektivu než je škola a rodina, nacvičovat komunikační schopnosti, poznávat nejen své emoce, hledat možná řešení svých problémů, trávit volný čas smysluplně, navazovat přátelství a moct být jen tak spolu, popovídat si, něco si zahrát. Pro rodiče nabízíme individuální konzultace, možnost zapojit se do svépomocné rodičovské skupiny, nově nabízíme dvoudenní pobyt pro rodiče v blízkém okolí. Cílem je poskytnout rodičům potřebnou podporu, sdílení svých problémů a starostí, hledat jejich možná řešení, předávat si zkušenosti a také podporovat myšlenku, „že v tom nejsme sami“. Více o službě a našem středisku se dočtete na: www.ranapece-kutnahora.webnode.cz.

Monika Šotová, Středisko Na Sioně

Zavřít menu