Svatomartinskou husu v sobotu zapijí mladým vínem

V sobotu 11. listopadu si v Galerii Středočeského kraje pochutnají na tradičních hodech se svatomartinskou husou a mladým vínem z vinařských oblastí Čech a Moravy.

Událost, jež se v Kutné Hoře pořádá od roku 2011, zahájí v jedenáct hodin dopoledne, kdy krajská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová pozve ke konzumaci husích a drůbežích specialit a mladých vín. Svatomartinské hody se konají na nádvoří galerie, v její přízemní chodbě a refektáři.

Během dne, až do šestnácté hodiny, návštěvníky naláká kvalitní gastronomie s husími a drůbežími specialitami a sladkými dezerty, jež jsou spjaty s oslavami svatého Martina. Prezentovat se budou regionální restauratéři, mezi nimi například zástupci z Hotelu Kréta, Beilovi, Vila U Varhanáře a studenti ze SOŠ a SOU řemesel, jež svými specialitami doplní kuchaři z dalších regionů.

Vinaři před polednem otevřou svá letošní svatomartinská vína. „Svatomartinská vína otevřeme podle tradice v jedenáct hodin a jedenáct minut, kdy požehnáme hodům, celé úrodě a novému vínu. To se nám tento rok opravdu podařilo, určitě si všichni pochutnáme,” pověděl za vinaře Lukáš Rudolfský. Odpoledne v refektáři o martinské tradici pohovoří Jiří Čábelka, na kterého naváže Stanislav Rudolfský s tématem „víno a zdraví”.

Na svatomartinském menu si po celý den pochutnají v dalších restauracích v centru města Kutná Hora, mimo jiné také v nedaleké Vile U Varhanáře. Gurmány potěší pokrmy z husích jater, máslové briošky nebo mřížkový koláč s medem a ořechy.

Vernisáž výstavy „Od filmu k divadlu a zpět” zahájí zástupci galerie v 17 hodin. O zlatý hřeb hodů se v podvečer postará zpěvačka Eva Pilarová. Ta událost doprovodí až do samotného zakončení. Kulturní program doplní působivá hra Božská Sarah v Tylově divadle od 19. hodiny, od 20 hodin Benefiční ples Cesta životem bez bariér v kutnohorském Lorci.

11:00 otevření galerie

11:11 slavnostní zahájení, otevření svatomartinských vín

13:00 přednáška Jiřího Čábelky (svatomartinská tradice), refektář GASK

13:30 přednáška Stanislava Rudolfského (víno a zdraví), refektář GASK

17:00 vernisáž „Od filmu k divadlu a zpět”

17:00 Eva Pilarová, refektář GASK

17:00 lampionový průvod se sv. Martinem, start před arciděkanstvím

18:00 uzavření galerie

19:00 divadelní hra Božská Sarah, Městské Tylovo divadlo

20:00 XI. Benefiční ples Cesta životem bez bariér, KD Lorec

vstup na akci je zdarma, po celý týden vstup do expozic a audiovizuálních heren za  1 Kč, dětský koutek

(tz)

Zavřít menu