Svatého Martina si dovedeme představit na bílém koni, ale na myšákovi? Jedna ze starých pranostik však říká, že „přijede-li sv. Martin na myšákovi, tu bude zima střídavá.“ Nelekejte se, myšákem naši předci nemysleli otravného hlodavce, ale nazývali tak temnošedého koně a ten symbolizuje mlhu. A o té dnes bude řeč. ………………………………………

Mlha (v nářečích také mha, slovensky hmla) je atmosférický aerosol, různorodá směs velmi malých vodních kapiček rozptýlených ve vzduchu. Nedílnou součástí definice mlhy je to, že se viditelnost při zemi snižuje pod 1 km. Relativní vlhkost vzduchu v mlze je velmi vysoká. Mlha vznikne tehdy, když teplota vzduchu klesne pod rosný bod (tzn. teploty, při které vzduch dosáhne stavu nasycení a vodní pára v něm se začne srážet). Příčinou tohoto jevu může být buď ochlazení vzduchu (za jasné oblohy může nastat intenzivní noční vyzařování) nebo dodatečné navýšení vlhkosti vzduchu (vyšší výpar z povrchu vody, která je teplejší než vzduch).

Mlha v pranostikách
Říjen i listopad jsou měsíce na pošmourné a mlhavé počasí bohaté. Mlha se kromě té martinské pranostiky objevila i v mnoha dalších: Brigita svatá (8. 10.) na mlhavá rána je bohatá, Na svatého Bivoje (13. 10.) mlha plete závoje, Mlha v říjnu – sněhy v zimě, Listopadová mlha zhasíná slunce. Nejvíce slovesné mlhy je nakumulováno k začátku listopadu. Když na Vše svaté (1. 11.) padá mlha, bude do adventu bez sněhu, Na Dušičky (2. 11.) duše zemřelých oplakávají své hříchy, proto pršívá, nebo padá mlha. A ta (v jiné pranostice), pokud je hustá, pomáhá k utěšení duší.
A pokud by se mělo listopadové počasí odehrát v režii odpozorovaných teplotních period, tak bychom se měli dočkat na přelomu října a listopadu tzv. Malého léta nebo také Léta Všech svatých (30. 10. až 9. 11.). To by mělo být vystřídáno Martinsko-kateřinskými chladny (10. až 27. 11.), která bývají často přerušena krátkým Klementským oteplením (20. až 23. 11.). Konec listopadu a začátek prosince většinou ovládne Ondřejsko-mikulášská obleva (28. 11 až 7. 12.).

Viktor Heřmánek, GJO (www.gymkh.cz)

.

Zavřít menu