Kutnohorská tabáková firma Philip Morris ČR zvýšila od ledna do září konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH o 10,2 procenta na 10,2 miliardy korun. Ve třetím čtvrtletí čisté tržby meziročně vzrostly o 17,6 procenta na 3,8 miliardy korun. Výsledky ovlivnil také příznivý vývoj cen a měnového kurzu, uvedla společnost v tiskové zprávě.

.
Při vyloučení vlivu měnového kurzu se tržby do září meziročně zvýšily o 5,9 procenta. Tržní podíl společnosti v Česku ale ve stejném období klesl o 2,7 procentního bodu na 46,4 procenta, na Slovensku se naopak zvýšil, a to o 1,4 procentního bodu na 53 procent.
„Zatímco růst našich konsolidovaných tržeb za prvních devět měsíců 2014 ovlivnil příznivý vývoj cen, objem prodejů a míra zastoupení jednotlivých značek v prodejích v České republice i na Slovensku, náš tržní podíl v České republice zůstal nadále pod tlakem z důvodu pokračujícího přechodu spotřebitelů na cigarety v levném cenovém segmentu a také na jemně řezaný tabák pro ruční výrobu cigaret s nižším daňovým zatížením,“ komentoval výsledky generální ředitel András Tövisi.
Objem domácího odbytu firmě vzrostl za devět měsíců o 6,6 procenta na 6,5 miliardy kusů cigaret a tuzemské čisté tržby se zvýšily o 2,9 procenta na 3,9 miliardy korun. Zatímco v Česku celkový trh s cigaretami za devět měsíců klesl o 0,1 procenta na 14,9 miliardy cigaret, na Slovensku naopak o 2,4 procenta vzrostl. Čisté tržby firmy se tam do září meziročně zvýšily o 7,6 procenta. Odbyt na Slovensku za stejné období vzrostl o 7,4 procenta na 2,9 miliardy cigaret.
Tržby z vývozu do září stouply o 15,3 procenta na 4,4 miliardy korun, v třetím čtvrtletí se zvýšily o 37,7 procenta na 1,7 miliardy Kč. Při vyloučení vlivu měnového kurzu se tržby z vývozu zvýšily o 28,9 procenta ve třetím čtvrtletí, respektive o 7,9 procenta za prvních devět měsíců roku.
Philip Morris ČR je největším výrobcem tabákových výrobků v České republice. Zaměstnává přibližně 1100 lidí v celé zemi.

Autor: ČTK

.

Zavřít menu