„Český rekord padl,“ konstatoval 20. prosince odpoledne v kutnohorském sídle firmy Herold komisař agentury Dobrý den Vilém Doležal. A mohlo se začít slavit. Vánoční řetěz, na jehož tvorbě se podíleli zejména děti ze základních škol a mateřinek v regionu, měří přes dvaadvacet kilometrů. ……………………………………………………..

S nápadem na ustanovení českého rekordu v délce vánočního řetězu z plastových kroužků z PET lahví přišla kutnohorská firma Herold. Proč zrovna řetěz z PET lahví? Firma Herold vyrábí ekologické produkty na jejichž výrobu je leckdy použit právě recyklovaný odpad. Pokusem o rekord chtěli také poukázat na to, že třídění odpadu má v dnešní době smysl a že i z odpadu může vzejít nový, krásný produkt.
A podařilo se. Zejména díky úsilí dětí ze základních škol a mateřinek v regionu, ale také díky spolupráci jejich rodičů a dalších jednotlivců vznikl rekordní řetěz. Měří 22 189 metrů, váží téměř tunu a k jeho vytvoření bylo zapotřebí více jak čtyřiadvacet tisíc plastových lahví. Oznámení rekordu bylo spojeno ještě s dalším slavnostním okamžikem. Firma Herold totiž slíbila nejpilnějším tvůrcům rekordního řetězu odměnu. Dětské hřiště v hodnotě 50.000 korun získala Základní a Mateřská škola v Křeseticích, nejproduktivnějším jednotlivcem se stala Jana Dědičová, která z rukou Radka Herolda převzala rekreační poukázku v hodnotě 3000 korun.
Nové hřiště v Křeseticích vyroste na zahradě školy. „Máme z výhry velikou radost, to současné hřiště už dosluhuje a na nové se už moc těšíme,“ pochvalovala si křesetická starostka Marie Jirků. Zatímco v Křeseticích se z nového hřiště budou radovat především děti, výherkyně Jana Dědičová se rozhodla poukaz na víkendový pobyt dle vlastního výběru věnovat mamince.
A jaký bude další osud vánočního rekordmana? Ještě předtím, než bude ekologicky zlikvidován, dojde možná na jeho vystavení pod Vlašským dvorem. „O vystavení řetězu jednáme, záležitost je ovšem náročná po technické stránce, přeci jenom, celý řetěz váží téměř tunu,“ upozornila autorka a hlavní organizátorka projektu Miroslava Heroldová.

(jok)

.

Nebyly nalezeny žádné obrázky

.

Zavřít menu