V sobotu 10. května se uskuteční již čtvrtý ročník pikniku „Férová snídaně ve vašem městě“. V Kutné Hoře se bude snídat od 10:00 hodin v parku pod Vlašským dvorem, v případě deště v altánu. Jedná se o ojedinělý koncept, kdy se ve stejný den a ve stejný čas na desítkách míst po celé ČR sejdou stovky lidí, aby daly najevo, že podporují fair trade. …………………….

Stane se tak na Světový den pro fair trade, který se slaví každoročně druhou květnovou sobotu.
„Happening se těší stále větší oblibě, zatímco v roce 2011 se Férová snídaně konala v jedenačtyřiceti městech a v roce 2012 v padesáti sedmi, tak loni již v osmdesáti sedmi městech. Celkem loni snídalo dva tisíce osm set lidí,“ vypočítala Gabriela Štěpánková z nevládní organizace NaZemi, která akci koordinuje.
Příjemný, neformální, nekomerční piknik si již získal své jméno a i letos bude opět propojovat fair trade s lokálními produkty. Účastníci si sami přinesou fairtradové potraviny jako jsou kakao, káva, čaj, ale například i bábovka upečená z domácích vajec a fairtradového kakaa. Společně pak posnídají na veřejném místě, aby vyjádřili podporu produktům, při jejichž výrobě nebyla porušována lidská práva, poškozováno životní prostředí či zneužita dětská práce. Podrobné informace k letošní snídani jsou průběžně aktualizovány.

Co je fair trade?
Fair trade je způsob obchodu dávající drobným pěstitelům, řemeslníkům i zaměstnancům z tzv. rozvojových zemí příležitost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Pokud si český spotřebitel koupí fairtradový výrobek, má jistotu, že za ním nestojí například zneužívání dětské práce, nelidské pracovní podmínky, či devastace životního prostředí. Světový den pro fair trade se v ČR slaví již jedenáctým rokem, férově snídat se bude počtvrté. Více…

(tz)

.

Zavřít menu