Obě kutnohorské farnosti srdečně zvou všechny obyvatele Kutné Hory k vánoční návštěvě místních chrámů. Veškerý výtěžek ze vstupného do chrámu sv. Barbory, katedrály Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele a hřbitovního kostela Všech svatých (kostnice) v Sedlci za období od 25. do 31. prosince letošního roku bude odeslán na konto zahraniční pomoci Charity Česká republika.

.
Podpoří činnost této organizace v Sýrii a okolních zemích, v oblasti, která je zasažena občanskou válkou.
Syrská krize trvá už několik měsíců a těžce zasahuje i do sousedních zemí. Vlivem postupu bojovníků tzv. Islámského státu se rozšířila i do Iráku. Miliony lidí byly donuceny opustit své domovy. Útočiště nacházejí zejména v Jordánsku, Turecku a Libanonu, přičemž hranice možností přijímat uprchlíky v těchto zemích jsou již dávno překročeny. Zima v uprchlických táborech navíc představuje další ohrožení zdraví i životů všech přistěhovalců.
Charita Česká republika spolupracuje s místními charitami a dalšími organizacemi přímo v Sýrii, kde podporuje provoz pěti mobilních lékařských klinik, zprostředkovává poukazy na jídlo a oblečení, poskytuje také potřebnou psychosociální pomoc. V Jordánsku pořádá různá vzdělávací školení, jejichž cílem je pomoci uprchlíkům zachovat si co největší soběstačnost, aby se kvůli jejich náporu nezhroutila infrastruktura oblastí, které jim poskytly útočiště. Více o činnosti Charity Česká republika najdete na webových stránkách, ze kterých je převzat i aktuální příspěvek v příloze této zprávy.
Doba Vánoc je dobou radosti, pokoje a naděje. Máme letos jedinečnou příležitost prožít tuto sváteční atmosféru v rovině sounáležitosti a pomoci těm, kteří to naléhavě potřebují. Přijďte si vychutnat kutnohorské chrámy v jejich vánoční náladě a užijte si i tu skutečnost, že díky vaší návštěvě se někde daleko odsud něčí život o krok přiblíží tomu, co mají o Vánocích zažívat všichni lidé: radost, pokoj a naději.
Činnost Charity Česká republika na Blízkém východě můžete podpořit také zasláním libovolné částky na účet číslo 5555660022/0800, a to s variabilním symbolem 182 pro Sýrii a 180 pro Irák. Rovněž lze zaslat dárcovskou SMS ve formě DMS CHARITASVET na číslo 87 777 (cena DMS je 30 Kč; Charita ČR obdrží 28,50 Kč. Službu provozuje fórum dárců).

Kateřina Grenarová, ŘKF – arciděkanství Kutná Hora

.

Syrie 2014

 

.

Zavřít menu