Konference na téma „Meze svobody“ se uskuteční za podpory Města Kutná Hora v Galerii Středočeského kraje – GASK od pátku 6. do neděle 8. listopadu. Konference je určena pro pedagogy i studenty a zaměřuje se na to, jak je možné zajímavým a netradičním způsobem ve školách i ve svém okolí pracovat s tématikou lidských práv.

Konferenci pořádá nezisková organizace Asi-milovaní v rámci projektu Meze svobody/Free2choose. Během něj žáci několika českých škol (Gymnázium Jiřího Ortena Kutná Hora,ZŠ Přibyslav, Gymnázium Chomutov, ZŠ Plaňany…) natočili jedenáct krátkých videoklipů, které se věnují situacím, ve kterých dochází ke střetu základních lidských práv (měla by být povolena eutanázie, měl by být obnoven trest smrti, měly by být instalovány kamery ve školách, mají být schizofrenici preventivně zavíráni do ústavů…).
Cílem projektu je vést žáky ke sbírání informací i různých názorů k tématům i k diskuzi o nich. Zajímavou formou tak ukazuje, že k některým tématům nemusí být jediné správné vysvětlení, ale jsou stále předmětem diskuze a demokratického rozhodování o nich. Pedagogové i žáci si z konference odvezou vlastní plán pro to, jak mohou dále s tématikou lidských práv pracovat nejen ve škole, ale i ve svém okolí.
Konference je rozdělena do několika bloků – v tematických panelech zazní příspěvky přizvaných odborníků. V dalším bloku budou studenti i učitelé rozděleni do pracovních skupin a budou pracovat ve workshopech. Konference se zúčastní více než 40 žáků a studentů z ČR a Slovenska a 20 pedagogů. Vystoupí starosta Kolína Vít Rakušan, Maja Nenadovič z Anne Frank House, Magda Faltová ze Sdružení pro integraci a migraci, římskokatolický farář z Letohradu, Václav Vacek, Pavel Košák z Variant Člověka v tísni a Fokusu, Michal Jelínek z Úřadu pro ochranu osobních údajů, Lukáš Houdek z iniciativy Hate Free Culture a právník Pavel Uhl. Odborné přednášky jsou bezplatně otevřeny veřejnosti.

 (tz)

 Podrobný program konference…

 

.

Zavřít menu