Blanka Bohdanová bude vystavovat v Sedlci

GALERIE NAIVNÍHO UMĚNÍ s.r.o., umělecká agentura a Římskokatolická farnost Kutná Hora – Sedlec pořádají výstavu obrazů herečky a malířky Blanky Bohdanové pod názvem „Inspirace“, a to od 3. listopadu 2017 do 3. ledna 2018 v horní kapli kostela Všech svatých s kostnicí v Kutné Hoře – Sedlci. Výstava bude otevřena vernisáží v pátek 3. listopadu v 18 hodin za účasti autorky. Výstava je prodejní a návštěvníci budou mít možnost zde zakoupit olejomalby, pastely a serigrafie Blanky Bohdanové. Mediálním partnerem této výstavy je město Kutná Hora.

BLANKA BOHDANOVÁ se narodila 4. března 1930 v Plzni. V sedmnácti letech odešla do Brna studovat herectví. Po absolvování JAMU nastoupila v roce 1951 do Východočeského divadla v Pardubicích. Od roku 1957 hraje v Praze (Městská divadla pražská, Divadlo E. F. Buriana). V roce 1966 přijala nabídku Národního divadla, ve kterém byla v angažmá 44 let. S první scénou se rozloučila benefičním představením Barevný život. Natočila mnoho televizních her, inscenací a také filmů. Po roce 1968 byla její kariéra na několik let silně omezena. Kromě dvou Cen Thálie (za roli Fonsie ve hře Gin Game s Josefem Somrem a za celoživotní mistrovství) byla oceněna i za práci dabingovou a rozhlasovou. Její poslední inscenací byla hra F. Mitterera Moje strašidlo na jevišti Činoherního klubu, ve které excelovala po boku Stanislava Zindulky.

Od poloviny sedmdesátých let se věnuje olejomalbě, pastelům a grafice. Vystavuje v Praze i po celé republice, účastnila se zahraničních výstav ve Španělsku, Řecku, Holandsku, Německu, Brazílii, Itálii, Japonsku a Polsku. O své tvorbě říká: „Myslím, že jsem prožila plodný herecký život, ale dnes vím, že se výtvarný projev lépe hodí k mé povaze. Ráda si volím samostatné cíle a za ně zodpovídám. Kromě toho se mi malování stalo důležitou náplní mého života a tak maluju, jak mi má duše a srdce velí, bez ohledu na to, jaký směr by byl výhodnější. Miluju prostředí, do kterého jsem se narodila, tuhle nádhernou planetu, kterou si snad jednou zasloužíme, jestli s námi neztratí trpělivost. Náš svět mohl být jiný, než v jakém žijeme. Nemusel být třeba tak barevný, chudší na vůně i tvary. Máme velké štěstí a navíc dar fantazie.“

Majitel agentury, výtvarník a galerista Jan Skorka Lauko k připravované výstavě říká: „Jsem rád, že i přes krátkodobý výpadek činnosti kamenné galerie pokračujeme v sérii připravovaných výstav známých autorů, z nichž jedna z významných je právě současná výstava p. Blanky Bohdanové. Věřím, že v dohledné době budu mít možnost uvést další známé autory již ve stálé kamenné galerii naivního umění, jejíž koncept je připraven k realizaci.“

Výstava bude otevřena denně od 9:00 – 16:00 hodin v prostorách v horní kaple kostela Všech svatých s kostnicí v Kutné Hoře – Sedlci.

(tz)

Zavřít menu