Přelet nad skandinávským alternativním hnízdem, i tak bychom mohli nazvat třetí várku účinkujících na letošním ročníku „Krýpka“. Severskou dominanci zlehka narušuje Zachary Saginaw z Michigenu. Což je, pokud si správně vzpomínám, také na severu, čili nic. ……………………………………………………………………………..

Halasan Bazar 
Pomyslnou hudební káru roztlačíme v dánské Kodani. Tady narážíme na experimentální psychedelickou popovou partu Halasan Bazar, kterou vede Fredrik Eckhoff. Trochu souvislostí s tripovými šedesátými léty. Debutovali eponymním albem v roce 2008, přičemž letos 2. dubna vydali u Crash Symbols svou pátou studiovou desku Space Junk. Jako Lajka a podobně, nejspíš.

Shigeto
Za michiganským elektronickým projektem Shigeto stojí Zachary Shigeto Saginaw. Vydává u Ghostly International a na kontě toho má už celkem dost, pár singlů, dvě EP a dvě studiové desky. Ta debutová, Full Circle, vyšla v roce 2010 a už v ní si jeho elektronika pohrávala s jazzem. V loňském roce vydal povedené druhé studiové album Lineage, kam si v osmi skladbách našly cestu už i prvky hip hopu, folku a funky. Co si budeme povídat, tohle je asi největší jméno třetí dávky a hlavně skvělá volba.
.

.
Tar…Feathers
A ze severu Spojených států rychle zpět na sever Evropy. Tentokrát do švédského Göteborgu. Marcuse Nykea a jeho Tar…Feathers už někteří nejspíš dobře znáte, v roce 2009 jste je totiž mohli vidět v pražském Klubu 007 Strahov a samotného Marcuse pak v tom samém roce, jak jinak, na Creepy Teepee. Svůj lo-fi pop s prvky indietroniky vydávali u labelu Release the Bats, který však v loňském roce po desetiletém působení zavřel krám. To však neznamená konec Tar…Feathers, čeká nás zkrátka taková vzpomínková session.

Utarm
Black doomnoise s prvky ambientu a metalu, to jsou Utarm. Tahle parta jako by v sobě snoubila to nejčernější a nejdepresivnější, co si u našich skandinávských sousedů dokážeme představit. Začíná to už názvem, v norštině něco jako „úplně down“. Možná to také souvisí s nadměrnou konzumací kopru v Norsku, alespoň u mě kopr deprese a černé myšlenky vyvolává zcela spolehlivě, už od dob stravování ve školní jídelně.  Utarm mají za sebou opravdu hodně nahrávek, od singlů, EP až po LP. Aktuální desku Apocryphal Stories vydali v loňském roce u Handmade Birds. Nakolik tahle hudební verze Munchova Výkřiku zapůsobí na vás  si můžete na letošním „Krýpku“ vyzkoušet osobně. Mě baví. To bude možná tím jarem.
.

.

Na letošní ročník Creepy Teepee 12. až 14. července v Kutné Hoře se chystá několik novinek, které budou odhalovány postupně na serveru Indiemusic, facebookovém profilu a webu samotného festivalu. Uvidíme, zda se i toto léto „svátek hipsterů“ vydaří tak, jako minulé ročníky, kdy v Kutné Hoře vystoupili například Final Fantasy, Bill Callahan aka Smoke, Handsome Furs nebo Xiu Xiu. Předprodej na 5. ročník je už v plném proudu. Vstupenky koupíte do konce května za zvýhodněných 770,- Kč na ticketportal.cz.

 (tz, jok)

Zavřít menu