Pořady z projektu LiStOVáNí s hercem Lukášem Hejlíkem mají v Kutné Hoře hezkou řádku příznivců. V úterý 14. října v 17:00 hodin se mohou těšit na další pořad z oblíbeného cyklu. Lukáš Hejlík s kolegyní Petrou Bučkovou budou tentokrát listovat knihou francouzského autora Benoîta Duteurtrea Holčička a cigareta.

.
Proti světu plovoucímu v katastrofálně znečištěném vzduchu a zavalovanému všemožnými zákazy, proti vládě nevychovaných emancipovaných dětiček se hrdina knihy, čtyřicátník zaměstnaný na magistrátě, dětinsky bouří: v práci si chodí na záchod potají vykouřit cigaretu. Je přistižen pětiletou holčičkou a tím pro něj začíná pekelná spirála vyšetřování, věznění a marné snahy obhájit se účastí v apokalyptické televizní reality show.

Benoît Duteurtre
* 1960 poblíž Le Havru. Psát začal v patnácti letech. Jako milovník hudby se v roce 1977 zapsal na studium muzikologie. Povzbuzován Samuelem Beckettem publikoval v roce 1982 svůj první text v revui nakladatelství Minuit. Zájmem o současné dění a osobitým humorem zaujímá Benoît Duteurtre ojedinělé místo ve francouzské literatuře. Vydal řadu románů a esejistických svazků. Od roku 2000 vycházejí jeho knihy v českém překladu v nakladatelství Atlantis. Dosud vyšly sbírka novel Divná doba s předmluvou Milana Kundery (2003; Drôle de temps) a romány Totální výprodej (2000; Tout doit disparaître), Cesta do Francie (2004; Le voyage en France), Služba zákazníkům (2005; Service clientèle), Holčička a cigareta (2009; La petite fille et la cigarette), Dráhy (2010; Chemins de fer) a Rebelka (2012; La Rebelle). Překládá se román Šťastné město (La cité heureuse), jenž byl zčásti inspirován Prahou. Divná doba získala v roce 1997 Cenu za novelu od Francouzské akademie, za román Cesta do Francie obdržel autor v roce 2001 prestižní literární cenu Médicis.

Rozhovor Ivety Pickové s Benoîtem Duteurtrem na iLiteratura.cz

Připomeňte si lednové listování knihou D. Browna Inferno v naší fotogalerii.

Nebyly nalezeny žádné obrázky

 

.

Zavřít menu