Víkendovou kulturní nabídku zahájí ve velkém stylu již dnes Muzejní noc. O program na sobotní večer se postará tradičně Music Club Česká 1, tentokrát sáhla dramaturgie opět mezi revivaly, Iron Maiden Tribute – Tix Tide ovšem nabídnou posluchačům i vlastní tvorbu. A v neděli si jistě zejména milovníci psů nenechají ujít výstavu plemene Cavalier King Charles Spaniel v Lorci.

Muzejní noc

17. 5.  MUZEJNÍ NOC, České muzeum stříbra – Hrádek. 20:00 hod. | Novus Origo – šerm, 22:00 hod. | Novus Origo – ohňová show. 20:00 – 24:00 hod. | Prohlídky I. okruhu „Města stříbra“ včetně výstavy „Kutná Hora v obrazech“ za symbolické vstupné 1,- Kč. Doprovodný program v expozici – zábavné soutěže, šperkařská dílna Bubun, po celou dobu občerstvení.

17. 5.  MUZEJNÍ NOC, GASK. 19:00 – 22:00 hod. | Misie – film z roku 1986, oceněný Palmou v Cannes, který líčí události z poloviny 18. století na hranicích Argentiny, Paraguaye a Brazílie. Hudba Ennio Morricone, v hlavních rolích Robert de Niro, Jeremy Irons a Liam Neeson. Filmová produkce bude doplněná o výklad strategie působení jezuitského řádu a diskuzí s diváky. 19:30 – 23:30 hod. | Sítotisková dílna s motivy Jana Nepomuckého; Najdi rozdíl – program pro děti.

17. 5.  MUZEJNÍ NOC, Galerie Felixe Jeneweina. 17:00 – 19:00 hod. | Pro děti – Hlínoplácání – keramická dílna; Masoxový Kasper – Jiří Surůvka – divadelní performace; Vembloudě a oslík – Zoo koutek – Statek Starý Kolín; Tajemství pohádkových knížek – Jiří Polehňa – lidový loutkář. 19:00 – 23:00 hod. | Pro dospělé – Indigo – crosss over; Prokristovyrány – art rock; Rezatý rakety – bigbeat blues. Volný vstup do galerie po celou dobu programu – komentovaná prohlídka výstavy Jakuba Hubálka, občerstvení na nádvoří Vlašského dvora

17. 5.  MUZEJNÍ NOC, Spolkový dům, Lierova ulice. 19:00 – 24:00 hod. | Marcela Pospíšilová – keramika.

 

Kino Modrý kříž

17. 5. | 19:00 hod. VELKÝ GATSBY, 3D
Austrálie, drama, vstupné 130 Kč, mládeži přístupný, s titulky.
Hlavním hrdinou filmu je chudý mladík Jay Gatsby, který se zamiluje do krásné Daisy Nemůže si ji však vzít, a tak je Daisy nucena se provdat za milionáře Toma, kterého nemiluje. Gatsby je ale ochotem získat svoji lásku zpět za každou cenu. Hrají: Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Tobey Maguire, Joel Edgerton, Isla Fisher. Režie: Baz Luhrmann.

18. 5. | 17:00 hod. CROODSOVI, 3D
USA, animovaný, 90 min., vstupné 140 Kč, pro děti, český dabing.
Příběh první pravěké rodiny na světě, která se jmenuje Croodsovi. Taťka Grug miluje a chrání svou rodinu. Řídí se svéráznou filozofií pro přežití „Strach je dobrý, změna špatná“, a drží se jí až do chvíle, kdy dojde k zničení jejich rodinné jeskyně, kde doposud spokojeně bydleli. Grug je nakonec nucen uznat, že lepší než zde jen přežívat, je začít znovu opravdu žít někde jinde. A tak Croodsovi podniknou cestu do neznáma. Hrají: Nicolas Cage, Ryan Reynolds, Emma Stone, Catherine Keener, Clark Duke. Režie: Chris Sanders, Kirk De Micco.

19. 5. | 17:00 hod. KOVÁŘ Z PODLESÍ
ČR/SR, rodinný, 100 min., vstupné 100 Kč, pro všechny.
Podlesí je malá vesnička, kterou se před lety přehnala válka s Turkem. Dobré houbové víly byly tehdy požádány o pomoc, ale protože vykonaly dobro i zlo zároveň, byly potrestány a staly se z nich houbové baby. A na Podlesí za to padla kletba. Teď přišel čas vše napravit, ale ve vsi se objevil Drak. A tak zatímco se Toník snaží zachránit svou milou Bětku ze spárů zlých víl, jeho strýc Kovář se, se svými zaměstnanci Veverkou a Křečkem, vypraví na Draka. Hlavní myšlenkou pohádky je, že se zlem nelze bojovat hrubou silou, ale naopak – rozumem, srdcem a odvahou. Hrají: Bolek Polívka, Josef Somr, Milan Markovič, Jiří Pecha, Rostislav Novák ml., Ivana Chýlková. Režie: Pavel Göbl.

 

Koncerty, klubová scéna

Česká 1 Music Club, www.ceska1.cz
17. 5. | 20:00 hod. INSTINCT + SIGNAL DRIVE. Vstupné: 100,- Kč.
18. 5. | 21:00 hod. IRON MAIDEN TRIBUTE – TIX TIDE. Koncert skupiny TixTide – Iron Maiden Tribute nenabízí jen hudbu skupiny Iron Maiden, ale i autorskou tvorbu. Vstupné: 100,- Kč.

Restaurace Palma, Krátká 13, www.palma-kh.cz
Diskotéky pro všechny věkové kategorie ve stylu hitů 80., 90. a současných let. Vstup zdarma.
17. 5. | 21:30 hod. DJ Jožka Nowok
18. 5. | 21:30 hod. Karaoke večer aneb „Zpívá celá Palma“ DJ J. Nowok a DJ M. Kulhánek

 

Různé

19. 5. | od 7:30 hod. KLUBOVÁ VÝSTAVA PSŮ PLEMENE CAVALIER KING CHARLES SPANIEL, KD Lorec. Program: 7:30 – 8:30 hod. – přejímka psů, 8:30 hod. – posuzování v kruzích, cca 14:00 hod. – finále (podle počtu přihlášených psů). Vstupné: dobrovolné. Pořádá: Pavel Krenk – HELPSERVIS pro klub CAVALIER KING CHARLES SPANIEL klub Čech, Moravy a Slezska.
Více informací na www.cavalierclub.cz.

 

Výstavy

17. 5. – 30. 5. MARCELA POSPÍŠILOVÁ – RUČNĚ STAVĚNÉ KERAMICKÉ OBJEKTY, Spolkový dům, Lierova ulice.

28. 4.– 30. 6. BENÁTKY- VĚČNÝ SEN, GASK. Sdružení Art for public a galerie GASK přesunou na dva měsíce italské Benátky do Kutné Hory. Výstava tematické série čtyřiceti fotografí z Benátek přenese do historického centra města jedinečnou atmosféru karnevalového reje. Autorkou vystavených fotografií je italská umělkyně, rodačka z Modeny, Maria Pia Severi.

9. 4. – 31. 10. SVÍDNICKÁ KERAMIKA – VÝSTAVA KRAJKOVÉ A REŽNÉ KERAMIKY, Kaple Božího těla. Krajková keramika vychází z tradice ,,Habánského šálu“, jedná se o keramiku točenou na hrnčířském kruhu a zdobenou ručním prořezáváním. Režná keramika tvoří svojí syrovostí protipól keramiky krajkové. Je točena rovněž na kruhu a dále zdobena rytím a plastickým dekorováním. Výstavu keramických děl z dílny Aleny Effenbergerové lze zhlédnout v působivém gotickém prostoru kaple Božího těla každý den od 9:00 do 17:00 hod.

19. 4. – 19. 5. JAKUB HUBÁLEK / OBRAZY, Galerie Felixe Jeneweina – Vlašský dvůr

24. 4. – 24. 5. VÝSTAVA – M. M. ŠECHTLOVÁ / MEZZOTINTA, Zimní zahrada hotelu U Kata. Výtvarnice Marie Michaela Šechtlová se narodila v Praze. V letech 1967 až 1971 studovala na Střední odborné škole výtvarné v Praze. Ve studiích pokračovala v letech 1971 – 1977 v atelieru grafiky a ilustrace na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, pod vedením prof. Zdeňka Sklenáře, Jiřího Anderleho a prof. Jiřího Mikuly. Zabývá se volnou grafikou, exlibris a knižními ilustracemi. Získala cenu na přehlídce exlibris v Chrudimi v roce 1983, na 11. bienale drobné grafiky v St.Niklaas v Belgii a čestné uznání v Concorso exlibris Lago Maggiore.

1. 4. – 2. 6. KUTNÁ HORA V OBRAZECH, ČMS – Hrádek. Výstava tvořena ze sbírek ČMS přiblíží vhled města před obnovou jeho nejkrásnějších stavebních památek např. chrám sv. Barbory, Vlašský dvůr, Kamenný dům atd.

1. 4. – 30. 11. PIVOVARY NA KUTNOHORSKU, ČMS – Kamenný dům. Výstava je věnována především zdejšímu intenzivnímu rozvoji pivovarnictví od 19. do poloviny 20. století. Výstavu bude provázet řada interaktivních programů pro školy i dospělé. Pro ZŠ program: „Putování za zlatým mokem“. Pro širší veřejnost proběhnou ukázky vaření piva podle technologií a receptur 16. století s ochutnávkou.

1. 4. – 1. 6. MÓDA 19. STOLETÍ, ČMS – Tylův dům. Ze sbírek ČMS budou představeny dámské šaty, pánské obleky a drobné módní doplňky z 19. století. Výstavu provází interaktivní program pro MŠ, ZŠ a SŠ – „Šaty dělají člověka“.
www.cms-kh.cz

8. 5. 2010 – 8. 5. 2013  SBÍRKA 1 2 3, GASK. Kurátorka výstavy Marie Bergmanová.

25. 11. 2012 – 31. 12. 2013 JIŘÍ KORNATOVSKÝ – MEDITACE, GASK. Velkoformátová kresba nazvaná Meditace. Kornatovský si vytváří vlastní svět zduchovnělých forem, nikoliv z tohoto světa, ale ze světa imanentních prostorů a posvátného ticha.

25. 11. 2012 – 30. 9. 2013 VIDEOBOX 2012 – VIDEOGAMES, MIROSLAV HAŠEK, GASK. Prostor pro prezentaci současné videoartové tvorby. Představení nejzajímavějších experimentálních filmů a videí diplomantů vysokých uměleckých škol ČR. Kurátorka Veronika Marešová.

24. 2. – 30. 6. MICHAL ŠKAPA- PIXA, GASK. Whitebox- představí grafický design expresivního writera a českého současného umělce Michala Škapy. Jeho „site specific“ realizace PIXA zpracovává vliv vizuality ulic velkoměstských periferií na písmo a grafiku. Pracuje s fenoménem specifické odnože graffiti PIXACAO z Brazílie, které je zajímavou kombinací latinky, tvarosloví log heavymetalových kapel a starogermánských run. Tento streetartový letrismus transformuje do vlastního svébytného fondu a aplikuje v rukopise svých vizuálů webových návrhů, pozvánek, plakátů i outdoorových grafických projektů.

24. 2. – 30. 6. AMAR MULABEGOVIČ – INTERVENCE, GASK. Audiovizuální instalace bosenského umělce žijícího v Čechách. Výstava bude mít dvojfázovou modifikaci. První část výstavy bude prezentována v prostorách lázní. Od dubna proběhne navazující světelná a zvuková intervence v barokní lékárně.

24. 2. – 30. 6. KAREL ŠTĚDRÝ – NEOMONDRIAN, GASK. Karel Štědrý v cyklu Neomondrian (od roku 2011) pokračuje v tradiční disciplíně malby prostřednictvím odkazů k modernistickým vzorům, jejichž principy transformuje do nových forem a významů. Vychází přitom i ze zkušenosti streetartu, z prostředí graffiti, ovlivněného pop artem a komiksem.

7. 4. – 31. 7. ARTISTS FOR TICHÝ – TICHÝ FOR ARTISTS, GASK. Český fotograf z Kyjova Miroslav Tichý (1926 – 2011) se stal světoznámým nejen svými postoji – odmítal prodávat své práce a starat se o uměleckou kariéru – ale i velice oblíbenou a obdivovanou postavou mezi ostatními umělci. Ti ho navštěvovali a vyměňovali si s ním díla. V této výměně pokračoval sběratel a podporovatel Miroslava Tichého, Roman Buxbaum. Ojedinělou sbírku poprvé představíme celou v Galerii Středočeského kraje – GASK. Kurátorem výstavy je Zdeněk Felix. Výstavu doprovází rozsáhlá publikace, která může sloužit i jako přehled současného mezinárodního umění.
www.gask.cz

 

.

Zavřít menu