Tak se nám během nastávajícího víkendu překulí čas do posledního měsíce roku. Znamená to, mimo jiné, že Vás čekají první mikulášské či rovnou už vánoční akce. Třeba sobotní rockový adventní koncert v GASK či nedělní Mikulášská pohádka v Tylově divadle nebo Vánoční koncert v kostele Nejsvětější Trojice. Krásný víkend! …………………………………………

.

Kino Modrý kříž

Pátek 29. – sobota 30. 11. | 19:00 hod. KAPITÁN PHILLIPS, USA, životopis, 134 min., vstupné 120 Kč, do 12 let nevhodný, s titulky. Novinka Toma Hankse je příběhem Richarda Phillipse. Kdo to je? Americký kapitán, který před lety velel nákladní lodi Maersk Alabama. Tu unesli somálští piráti a Phillips se pirátům vydal, aby ochránil posádku a náklad. Nejenže se posádka (ač marně) pokusila kapitána osvobodit, ale dokonce samotný Phillip se pokusil pirátům utéct. Hrají: Tom Hanks, Catherine Keener, Max Martini, John Magaro, Christopher Stadulis. Režie: Paul Greengrass

Neděle 1. 12. | 19:00 hod. MATURITA, ČR, komedie, 87 min., vstupné 90 Kč, do 12 let nevhodný. Nadšenec pro elektroniku a počítače Martin se vsadí s kamarády, že se nabourá do ministerského serveru a stáhne zadání maturitních otázek. A protože často není zcela v realitě, vsadí se evidentně dřív, než domyslí, jak to chce udělat. A tak krátící se čas před maturitou sledujeme partičku maturantů chystající se pokořit otázky, jejich učitele bojující s byrokracií i povedeného ministra školství a suity kolem něj. Hrají: Michaela Doubravová, Tomáš Polák, Lucia Bakešová, David Steigerwald, Ondřej Malý. Režie: Tomáš Houška

.
Městské Tylovo divadlo

1. 12. | 15:00 hod. Dětská divadelní přehlídka, MIKULÁŠSKÁ POHÁDKA S NADÍLKOU. Ochotnický spolek Tyl Kutná Hora. Tradiční pohádka v podání Ochotnického spolku Tyl, která je zakončena nadílkou pro nejmenší diváky. Děti mají možnost zazpívat či zarecitovat Mikuláši, který je odmění. Vstupné: 50,- Kč

.
Koncerty, plesy, klubová scéna

30. 11. | 19:30 hod. ROCKOVÝ ADVENTNÍ KONCERT – SIMULANTENBANDE & CORVUS QUARTET, Galerie Středočeského kraje, Jezuitská kolej – refektář. Simulantenbande je parta protřelých muzikantů (kořeny této kapely sahají do roku 1965), hrajících staré bigbítové skladby 60. let. Skupinu tvoří: Petr Vojtíšek – zpěv, harmonika, Jaroslav Hovorka – kytary, Pavel Jun – kytara, Jan Matějka – baskytara, Eduard Stočes – klávesy a Antonín Jirsák – bicí. www.simulantenbande.tym.cz Corvus Quartet vznikl v roce 2004 ze členů Komorní filharmonie Pardubice jako snaha rozšířit hudební působnost o nové, nezvyklé žánry. Proto mají muzikanti v repertoáru nejen klasiku, ale také skladby z oblasti jazzu, rocku i známé filmové melodie. Corvus Quartet  se představí v sestavě: Libor Ježek, Petr Vrána – housle, Petr Klas – viola, David Matoušek – violoncello, Luboš Hron – trubka, Pavel Merta – saxofon.www.corvusquartet.cz Vstupné: předprodej 100,- Kč (Blues Café, Jakubská ulice), na místě: 150,- Kč

30. 11. | 20:00 hod. RYBÁŘSKÁ DOLOVNÁ, Pořádá Český rybářský svaz SHMO Kutná Hora. Hraje: JEL BAND. Místenka s večeří: 220,- Kč (předprodej vstupenek balkon – Zelenina FLACHS, Husova ulice, Kutná Hora). 

1. 12. | 15:00 hod. VÁNOČNÍ KONCERT V KOSTELE NEJSVĚTĚŠÍ TROJICE. Tradiční vánoční koncert pořádá Osadní výbor Žižkov – Vrchlice. Příchozí se budou moci zaposlouchat do tónů písní v podání studentského pěveckého sboru Gaudeamus řízeného sbormistrem Zdeňkem Lickem.

.
Music club Česká 1

29. 11. | 21:00 hod. LOCO LOCO & EMPTY HEARTS & CIVILNÍ OBRANA & ATD. Loco loco a jejich „zvedni prdel tour“ s kutnohorskou kapelou Empty hearts, která v Klubu Česká 1 už měla tu čest a těšila s velké účasti! Rock – screamo Praha; post – hardcore Kutná Hora; pop – punk Čáslav. Vstupné: 100,- Kč

30. 11. | 21:00 hod. WOHNOUT. Kapela, kterou jistě nemusíme více představovat, jen malá poznámka, klub není nafukovací, tak neváhejte s rezervací. Vstupné: v předprodeji 200,- Kč v klubu Česká 1. 


Restaurace Palma, Krátká 13

30. 11. | 21:00 hod. DÁMSKÁ JÍZDA. Do půlnoci vstup pouze pro ženy! Vstupné: 200,- Kč (v ceně vstupného 2 nápoje zdarma!).

 

Městská knihovna, dům dětí a mládeže, různé

Městská knihovna

30. 11. DEN PRO DĚTSKOU KNIHU

.
Různé

30. 11 | 14:00 – 17:00 5. MALÍNSKÉ ADVENTNÍ ODPOLEDNE. Poslední listopadový den zvou pořadatelé na již pátý ročník Adventního odpoledne. Bude, již tradičně, plné vánoční pohody, malého trhu s výrobky Malíňaček i Malíňáčku, dětských vystoupení, soutěží a dobrot. A samozřejmě, vyvrcholením odpoledne bude uložení Ježíška do jesliček a rozsvícení vánočního stromku. Přijďte pobejt!

30. 11. | 15:00 hod. MIKULÁŠKÁ BESÍDKA. Klub Sluníčko, Kutná Hora, Trebišovská 611.www.klubslunicko.estranky.cz

1. 12. | 15:00 – 18:00 hod. MIKULÁŠSKÁ SHOW. KD Lorec. Mikuláš, anděl, čerti; malování na obličej, skákací hrad, soutěže, balíček pro každé platící dítě. Vstupné: děti – 50,- Kč, dospělí – dobrovolné. www.kdlorec.cz

1. 12. | 14:00 hod. KUTNÁ HORA POKAŽDÉ JINAK. Vlašský dvůr. Speciální komentovaná prohlídka města v adventním čase. Svatá Barbora v Kutné Hoře; sraz ve 14 hod. na nádvoří Vlašského dvora. Procházka městem se vstupem do kaple Vlašského dvora se zastávkami u sv. Barbory v ulicích Kutné Hory. Vstupné: 65,- Kč/os.

25. 11. – 13. 12. RYCHLÉ ŠÍPY V KUTNOHORSKÝCH STÍNADLECH, Velká pátrací hra pro děti, mládež i dospělé. Legendární chlapecký klub z románů a komiksů spisovatele Jaroslava Foglara se v závěru roku 2013 vydá již potřetí na výpravu do Kutné Hory. Dokážete Rychlé šípy v Kutné Hoře objevit? Princip hry je jednoduchý: kdesi uprostřed historické části města budou od 25. 11. do 13. 12. 2013 umístěny figuríny celé pětice chlapeckého klubu – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka. Figuríny podle komiksu, který kreslil Jan Fischer, jsou v životní velikosti a stojí na neznámém vyvýšeném místě – na balkóně, pavlači, střešním výklenku, ochozu a podobně. Figuríny jsou dobře viditelné přinejmenším z přilehlé ulice či náměstí, prostě běžně dostupného veřejného prostranství – jen je najít! Úkolem pátračů je objevit místo s Rychlými šípy a vyfotografovat, nebo nakreslit jej. Obrázky s adresou nebo popisem místa, kde jsou figuríny umístěny, pak nutno zaslat na adresu organizátorů hry nejpozději do 12. prosince 2013 elektronicky na e-mail: jaroslav.foglar@email.cz nebo poštou na adresu: Ing. Hana Kaprálková, Hloušecká 22/117, 284 01 Kutná Hora. Závěr hry se uskuteční v pátek 13. prosince 2013 od 17:00 hodin na náměstíčku poblíž vyhlídkové terasy u kostela sv. Jakuba. Všichni, kteří budou při hledání úspěšní, získají stylové suvenýry a tři vylosovaní pátrači ještě dárkový balíček. K akci bude rovněž vydána výroční turistická známka.

.
Výstavy

3. 10. – 4. 12. BARBORA Z NIKOMÉDIE – SVATÁ BARBORA. Minigalerie v čajovně Káča, Komenského nám. 38, Kutná Hora. První výstava, kterou pro čajovnu Káča připravila ArcusGallery, nese název Barbora z Nikomédie – Svatá Barbora. Patronka horníků, dělostřelců a dalších rizikových povolání, zároveň ochránkyně při morových epidemiích, dala jméno i proslulému gotickému chrámu. A stala se také výzvou pro patnáct výtvarníků, kteří se inspirovali jejím pohnutým osudem. Obrazy, grafické listy, sochy nebo fotografie na této výstavě představí například Josef Achrer, Pavel Sukdolák, Jaroslav Kučera, Peter Horniak, Adolf Lisý, Vladimír Císař, Jan Skorka, Monika Pravdová, Jana Trusková, Jiří D. Dostál, Nela Hynková, Petr Sádlo a další výtvarníci.

24. 10. – 30. 11. VŠICHNI NAŠI PREZIDENTI 1918 – 2013. Sankturinovský dům – výstavní sál, 1. Patro. Výstava fotografií a dokumentů.

11. 10. – 31. 12. JIŘÍ MACEK 1941 – 2008 / IN MEMORIAM, Galerie Felixe Jeneweina, Vlašský dvůr. Obrazy.www.gfj.kh.cz


České muzeum stříbra

28. 10. – 30. 11. CO NOVÉHO V MUZEU? ČMS – Hrádek. Výstava představí nové přírůstky do muzejní sbírky.

1. 4. – 30. 11. PIVOVARY NA KUTNOHORSKU. ČMS – Kamenný dům. Výstava je věnována především zdejšímu intenzivnímu rozvoji pivovarnictví od 19. do poloviny 20. století. Výstavu bude provázet řada interaktivních programů pro školy i dospělé. Pro ZŠ program: „Putování za zlatým mokem“. Pro širší veřejnost proběhnou ukázky vaření piva podle technologií a receptur 16. století s ochutnávkou.


Galerie Středočeského kraje

8. 5. 2010 – 8. 5. 2014 SBÍRKA 1 2 3. Představení nejvýznamnějších i méně významných sbírkových kusů GASK, řazených podle akviziční chronologie. Kurátorka výstavy – Marie Bergmanová.

15. 9. – 1. 12. COME IN – VÝSTAVA ČESKO-NĚMECKÉHO DESIGNU NA POMEZÍ VOLNÉHO UMĚNÍ. „Come In“ je putovní mezinárodní výstava pořádaná Institutem pro zahraniční kulturní vztahy IFA pod kurátorským vedením Dr.Goldmanové a prof. Volkera Albuse. Na ploše zhruba 1000 m2 jsou instalovány objekty, sochy, videa na pomezí interiérového designu a současného vizuálního umění od 25 německých umělců. Tento projekt je rozšířen o českou část „Přes práh“, která předkládá domácí tvorbu od autorů pracujících s podobnými design – artovými principy. 9. 11. od 15:00 hod. – komentovaná prohlídka s kurátorkou Darinou Zavadilovou.

15. 9. 2013 – březen 2014 PAVEL FRIČ A MICHAELA LABUDOVÁ – MONSTERS. Monsters v současné době tvoří Pavel Frič, Michaela Labudová a Lukáš Müller. Členové Monsters studijně a pedagogicky působí (nebo dříve působili) na Fakultě umění a designu UJEP v Ústí nad Labem. Projekty studia jsou součástí přehlídek a soutěží grafického designu v Evropě a Asii a získaly ocenění Design centra ČR.

20. 10. 2013 – březen 2014 David Hanvald – obrazy. Významný malířský talent promlouvající prostřednictvím tradičního média – abstraktní malby.

20. 10. 2013 – březen 2014 Umělecká beseda (z našich sbírek) – Pokrevní vztahy. Tato výstava se koná v rámci oslav k letošnímu 150. výročí Umělecké besedy. Kurátor výstavy – Richard Drury.

20. 10. 2013 – prosinec 2013  Jiří Rouš a David Šmitmajer – Flagellum Dei: FAMU. Audiovizuální instalace ve sklepení Gask.

1. 11. – 25. 11. TÝDEN VĚDY A TECHNIKY. Králové gerewolu z Nigeru.

28. 11. 2013 – březen 2014 RESTAUROVÁNÍ KAMENNÝCH PAMÁTEK NA KUTNOHORSKU

 

.

Zavřít menu