Průvodcovská služba Kutná Hora s.r.o. pořádá již desátý ročník symbolického zahájení turistické sezony „Probouzení Kutné Hory“, letos s podtitulem „Přemyslovská Kutná Hora aneb vznik českého eura“.  18. dubna od čtyř hodin odpoledne vás Probouzením provedou čtyři nevšední průvodci: kněžna Libuše, mnich Antoň, Přemysl Oráč a investigativní novinářka Zuzana.

Kutná Hora se za posledních deset let probouzela skutečně přepestře. Návštěvníci měli možnost se potkat se slavným Mikulášem Dačickým, s nejznámější „harapannou“ v Kutné Hoře Johanou Záleskou či láryněmi upícími pod katovým karabáčem. Jednou se vydali po stopách  zločinů a lidí hříšných, jindy se nechali kolébat na vlnách hudby kutnohorskou skupinou Cuthna Antiqua či s potěšením sledovali ladné taneční kreace sdružení La Volta, to vše při putování Kutnou Horou hudební. Ještě v čerstvé paměti je jistě i loňská výprava do hlubin historie kutnohorských zvonů a jejich tvůrců zvonařů, při které jsme si mohli zblízka prohlédnout zvony z původní Barborské zvonice v jižní věži Jezuitské koleje či se zaposlouchat do tónů originální Pražské mobilní zvonkohry zvonařství Manoušek.
.

V loňském roce se Kutná Hora probouzela se zvony a zvonaři.                                                   Foto: Jan Šmok
.
To je však už minulost, třetí dubnovou sobotu nás čeká Probouzení s kulatým pořadovým číslem deset. Co za překvapení nám pořadatelé uchystají letos? Nakoukněme alespoň letmo pod pokličku pomyslného dramaturgického hrnce.
Programem jubilejního Probouzení vás provedou čtyři nevšední průvodci: kněžna Libuše, mnich Antoň, Přemysl Oráč a investigativní novinářka Zuzana. Budete moci nahlédnout do manželského života přemyslovských králů. Dozvíte se o silných i slabých stránkách krále Václava II., který se nesmazatelně zapsal do historie města vydáním královského horního zákoníku Ius regale montanorum a zřízením centrální královské mincovny ve Vlašském dvoře.
Mezi jednotlivými scénami se můžete těšit na dobový hudební doprovod. Po skončení oficiálního programu bude mincovní expozice Vlašského dvora přístupná za symbolickou cenu 20 Kč až do 19:00. Jistě je tedy letos znovu na co se těšit. A jedno upozornění na závěr, vzhledem k tomu, že bude na nádvoří Vlašského dvora probíhat představení, bude provoz Vlašského dvora 18. dubna ukončen již v 15:45 hod. Poslední prohlídka tedy začne v 15:00 hod.

(jok)

.

Probouzení 2015 - plakát

 

.

Zavřít menu