Již jedenapadesátý ročník mezinárodního festivalu  na počest skladatele a kapelníka Františka Kmocha Kmochův Kolín se uskuteční ve dnech 12. – 15. června. Jak se již stalo tradicí, ochutnávku z programu si užije i Kutná Hora, kam v neděli odpoledne zavítá dechová hudba z Kolína. ……………………………………………………..

Ale vezměme to popořádku. Pořadatelskou organizací je letos počtvrté Prostor plus, o.p.s., která festival posunula do kategorie městských slavností pro širší spektrum návštěvníků s doprovodným programem a hudebními vystoupeními i z jiných žánrů. Loňský jubilejní ročník podpořený evropskou dotací se těšil rekordní návštěvnosti i bohatému programovému obsazení, letos prý bude vše skromnější, ale přesto dobré. Již se objevují jména a umělci slibující výbornou zábavu a festivalovou atmosféru.
Čtvrtek 12. června bude opět jakýmsi předfestivalovým dnem, pozvánkou v podobě procházky městem s kolínským starostou Vítem Rakušanem, který umí poutavým způsobem vyprávět o Kolíně a jeho osobnostech. Páteční program zahájí letos popáté pasování žáků na panoše Družiny kolínských draků u Práchovny v zálabské části města, což si jistě užijí především děti a jejich příbuzní. Hrát jim k tomu bude dechová hudba Suchdolanka Josefa Košaty. Na hlavní scéně Karlova náměstí se pak představí kolínské dechové soubory, Rockový dechový orchestr z východních Čech a večer si můžete poslechnout společné vystoupení Petra Spáleného a Miluše Voborníkové. Program uzavře profesionální trumpetista Vlado Kumpan a jeho muzikanti, kteří loni sklidili velký ohlas především pro své energické vystupování a špičkový hudební výkon. Pro ty, jež se na chvíli rádi uklidí před městem pulzujícím festivalovým rejem, bude od 20 hodin připravena komorní scéna v chrámu sv. Bartoloměje a oblíbené a vždy plně obsazené Nocturno.
Letos vystoupí např. Orchestr posluchačů Konzervatoře Pardubice či pěvecký sbor ZUŠ F. Kmocha Kolín Cantores Cantant. Sólový zpěv zajistí Lucie Kordová Mlynářová, Virginie Walterová, Bohdan Petrovič, Jakub Hrubý a Petr Hlavatý. Stěžejními částmi sobotního programu bude tradiční průvod městem a netradičně od 19 hodin monstrkoncert, který je stejně jako loni v režii mladého pana dirigenta Marka Prášila a jeho kolegy Plk. Václava Blahunka. Mimo jiných se v roli sólisty ukáže vítěz jedné z televizních pěveckých soutěží, osobitý Martin Chodúr. Monstrkoncert bude k poslechu a možná si na závěr zazpíváte, zato krojovaná kapela Jihočeští rodáci zahraje od 21 hod. především k tanci. Poslech, zpěv i tanec slibuje následný koncert populární zpěvačky Petry Janů. Alternativní scéna sobotního podvečera bude připravena v Synagoze, kde se o správnou atmosféru postarají Visione Quartet, pedagogové ZUŠ F. Kmocha Kolín Drahoš Kopečný a Wahid Samandari, Ženský komorní sbor a nakonec extra třída v židovském stylu zvaném klezmer – Létající rabín. V odpoledních hodinách si budou moci návštěvníci bez vstupenky přijít zdarma zatancovat na Zámeckou, kde bude hrát živá dechová hudba.
Poslední den 51. Kmochova Kolína bude patřit show mažoretkových skupin a volbě Miss mažoretky 2014, zahraničním orchestrům a samostatnému koncertu Městské hudby Františka Kmocha. V sobotu dopoledne okusí z festivalové atmosféry Poděbrady, kde jsou naplánována představení dvou vybraných souborů a v neděli odpoledne zavítá dechová hudba z Kolína do nedaleké Kutné Hory.
Od března jsou v prodeji vstupenky za 200 Kč, na místě v době konání festivalu pak zaplatíte 250 Kč. Vstupenky zakoupíte v Kolíně v Městském informačním centru Na Hradbách, na Czech POINTu radnice, v oddělení pro dospělé Městské knihovny a v knihkupectví U Kašků na Karlově náměstí. Rovněž je možné zajistit si vstup na festival on-line na www.ticketportal.cz či požádat o zaslání poštou na klara.rakusanova@os-prostor.cz.

(tz)

.

Zavřít menu