Koncerty mezinárodního hudebního festivalu Praha, klasika obohatí letní kulturní scénu v Kutné Hoře již potřetí. Pořadatelé festivalu Ada Slivanská a Jiří Havlík připravili v rámci festivalu pro Kutnou Horu opět dva významné koncerty. Prvním bude nejslavnější opera Antonína Dvořáka – Rusalka v komorním koncertním provedení. Uskuteční se v krásných prostorách refektáře konventu bývalého cisterciáckého kláštera v Sedlci v sídle společnosti Philip Morris ČR v sobotu 6. srpna.

Opera v této komorní úpravě anglického skladatele Iaina Farringtona bude českou premiérou. Role Rusalky se ujala umělkyně z Číny žijící v USA (zpěv bude samozřejmě v češtině). Festivalový orchestr Academia filarmonica Bohemia vystoupí pod vedením dirigenta Hidea Miyajimy (Japonsko). Domnívám se, že se můžeme těšit na mimořádný hudební zážitek. Druhým koncertem bude cyklus šesti symfonických básní Má vlast.

Toto zásadní dílo Bedřicha Smetany uslyšíme v chrámu sv. Barbory v neděli 7. srpna. Zazní pod taktovkou dirigenta Jiřího Havlíka opět v nastudování festivalového orchestru Academia filarmonica Bohemia. Provedení se, pod odborným vedením členů České filharmonie a dalších zkušených mezinárodních interpretů, zúčastní hudebníci z 10 zemí Evropy, Asie a Ameriky, včetně USA, Japonska a Číny. Pořadatelé se rozhodli tento koncert uspořádat jako benefiční. Příjem ze vstupného bude věnován do veřejné sbírky Zvon pro Jakuba. Benefice pro tuto sbírku je poděkováním Kutné Hoře a Římskokatolické farnosti v Kutné Hoře za vstřícné přijetí. Zejména zahraniční interpreti jsou prostředím města, množstvím památek a kouzelnou atmosférou  Kutné Hory okouzleni a velmi si váží možnosti zde účinkovat.

Mezinárodní hudební festival Praha, klasika.. zastřešuje mezinárodní hudební interpretační kurzy s dlouholetou tradicí AMEROPA – kurzy komorní hudby (letos 23. ročník), mezinárodní kurzy hry na lesní roh HORNCLASS (letos 25. ročník) a mezinárodní orchestrální akademii FILARMONIETTA PRAGA. Všech těchto projektů se účastní hudebníci mnoha zemí, mnoha kultur bez výkonnostních, věkových, rasových, náboženských či jiných omezení. Pracují zde pod vedením mezinárodního týmu profesionálních umělců. Přijíždějí do Čech na tento festival často i opakovaně a učí se mnohému i jeden od druhého.

Profesionálové, milovníci hudby i studenti – celkem jich letos bude více než 250 – mohou společně objevovat odlišnosti kultur a šířit dobrou a povzbuzující atmosféru. Posláním je, krom výše uvedeného, zejména vzdělávání mladších a talentovaných hudebníků. Akce si během let vydobyly široké mezinárodní renomé. Například, jen kurzy HORNCLASS během uplynulých 24 let prošlo neuvěřitelných již téměř tisíc účastníků z více než 40 zemí světa. Festivalové koncerty se konají v Praze, Brandýse nad Labem, Tloskově a v Kutné Hoře. Do Kutné Hory festival zavítal poprvé v roce 2014. Tehdy koncerty proběhly během jedné srpnové neděle. Dopoledne v katedrále sv. Jana Křtitele a Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci vystoupili s krátkým programem kutnohorský USPS Tyl jako hostitel a pěvecký sbor z Japonska pod vedením dirigenta Tsutomu Masuko.

Největším zážitkem pro posluchače byla zřejmě lidová píseň Teče voda, teče. Zazpíval ji japonský pěvecký sbor v perfektní češtině! Toto předvedl (mimo jiné skladby) ještě odpoledne na pódiu na Palackého náměstí, kde tehdy probíhala slavnost k závodu veteránů. Večer pokračoval koncertem v chrámu sv. Barbory. Mozartovu Mši C-moll provedl japonský sbor spolu s USPS Tyl a Hlaholem Praha za doprovodu orchestru Academia filarmonica Bohemia pod taktovkou dirigenta Tsutomu Masuko. V roce 2015 Kutná Hora zažila dva koncerty tohoto festivalu. V sobotu se konal v refektáři bývalého cisterciáckého kláštera v Sedlci. Zazněla skladba Jamesse Whitbourna – Annelies (jedná se o zhudebněný deník Anny Frankové). V neděli chrám sv. Barbory rozezvučely tóny Dvořakova Requiem v podání Hlaholu Praha, Pražských pěvců a opět festivalového orchestru Academia filarmonica Bohemia, který řídil dirigent Jiří Havlík.

Letos podruhé spolu s hudebními kurzy a festivalem je pořádán pro studenty také výtvarný tábor. V tomto roce nejen pod vedením čínského malíře Sin-pen Chuanga, ale také české malířky a ilustrátorky Zdenky Krejčové. Studenti již v průběhu měsíce července navštíví také Kutnou Horu a její památky. Jejich díla a díla zúčastněných studentů budou moci shlédnout i návštěvníci koncertu.
Hudba k létu rozhodně patří. Věříme, že festivalové koncerty v Kutné Hoře přispějí ke krásné a pohodové letní atmosféře. Obyvatelům Kutné Hory (ne všichni jsou celé léto na dovolené) umožní na domácí půdě nevšední zážitky. Festival s sebou přiváží kromě množství českých a zahraničních interpretů také další hosty – příznivce a posluchače festivalu. Tak i vás srdečně zveme!

Malvína Krepsová

Zavřít menu