Čtvrtá muzejní noc Galerie Felixe Jeneweina vypukne 30. května v pět hodin odpoledne. Na děti čeká keramická dílna či představení Kejklířského divadla, dospělí se mohou těšit například na performance Petra Lysáčka, nebo kapely One Roast and the Others, Stetson z pod Radhošťa a The Kingsize Boogiemen. ………………………………..

.
Program

17.00-18.00 | KERAMICKÁ DÍLNA. Tvůrčí dílna pro děti. Materiálem zvoleným pro keramickou dílnu jsou velmi oblíbené barevné hlíny rychleschnoucí na vzduchu. Díky vlastnostem tohoto materiálu si děti mohou své výtvory ještě týž den odnést domů.

18.00-19.00 | AŤ ŽIJE KOCOURKOV! Kejklířské divadlo z Doudleb / Vojta Vrtek – Jan Brůček. Satirický příběh s nadsázkou a ironií vypráví, kterak dva bývalí starostové Kocourkova putují světem a chtějí, aby lidé rozsoudili jejich při – „Kdo může za zkázu Kocourkova“. Všem vypráví příběh a líčí okolnosti, které ke zkáze vedly. Nakonec díky své touze najít odpověď a díky své hlouposti rozhodnou, že za zkázu města může…
Vojta Vrtek je jedním z nejlepších českých kejklířů a komediantů. Nejčastěji vystupuje sám s originálně vystavěnými žonglérskými vystoupeními, ve kterých spojuje artistický um s milým humorem, komunikací s divákem a improvizací. V minulých letech účinkoval také např. v Národním divadle v představení Braniboři v Čechách; v divadle v Olomouci; několik let hrál s divadlem Continuo; vystupoval pro prince Charlese při jeho návštěvě u nás; spolupracuje na programu „Komedianti“ a v posledním roce se spojil s Janem Brůčkem v Kejklířském divadle.

19.00-20.00 | PETR LYSÁČEK – PERFORMANCE. Petr Lysáček ve své práci využívá širokou škálu médií: instalace, objekt, fotografie, malba, video, performance.  Člen skupiny Pondělí. Spolu s dalšími umělci zorganizoval řadu kontroverzních akcí, mimo jiné festival akčního umění Malamut, je vedoucím ateliéru intermediálních forem na katedře výtvarné tvorby Ostravské university.

20.00-21.00 | ONE ROAST AND THE OTHERS, blues band / Kutná Hora. Služebně mladá kutnohorská bluesová kapela One Roast and the Others už stačila za poměrně krátkou dobu (od června 2013) odehrát slušnou řádku koncertů doma i v zahraničí. Pětice Marian Angelkov, Wilco Versteeg, Roman Čermák, Josef Krčil a Aleš Rezler hraje převzaté bluesové standardy i osvědčené fláky mimo rámec blues od Allman Brothers nebo Jimi Hendrixe.

21.00-22.00 | STETSON Z POD RADHOŠŤA,southern-rock / Rožnov p. Radhoštěm. Kapela hlásící se k jižanskému rocku a hrající vlastní rock´n´roll, boogie a blues, okořeněné skvělými texty, zpívanými valašským nářečím. Hraje od roku 1995 pod vedením legendy moravského jižanského rocku Pavlem Goláňem (Staříček Goláňů z pod Radhošťa) – kytara, foukací harmonika, zpěv; dále hrají Jiří Růčka – kytara, zpěv; Ondřej Růčka – basa, zpěv; Richard Paprskář (Tashunka Sapa) – bicí, zpěv. Kapela, kterou jsme mohli vidět a slyšet v Čechách naposledy v tom složení před dvěma lety na Southern Rock-Blues Kolín 2012.

22.00 – 23.00 | THE KINGSIZE BOOGIEMEN, blues / Toušeň. Kapela The Kingsize Boogiemen vznikla někdy kolem roku 2000 původně jako akustické duo. Zakládajícími členy byli Miroslav Štefan (basa) a Stanislav Beran (foukací harmonika). The Kingsize Boogiemen hrají skladby legendárních i méně známých bluesmanů, jako jsou Muddy Waters, Willie Dixon, Smokey Wilson, Rod Piazza, Billy Branch a další. Jejich skladby se však nesnaží bez rozmyslu kopírovat, snahou kapely je hrát převzaté skladby po svém. V repertoáru kapely lze najít jak pomalé blues, tak skladby ve vyšším až vysokém tempu. Oživením živých koncertů je hra kytaristy Františka Javůrka na rezofonickou kytaru, která odpovídajícím způsobem mění sound celé kapely a činí tak živé vystoupení rozmanitějším. The Kingsize Boogiemen patří k tomu lepšímu ze současné české bluesové scény.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

VÁCLAV ŠÍPOŠ, karikaturista. Známý ostravský fotograf, výtvarník a karikaturista Václav Šípoš bude během programu kreslit a malovat karikatury dle přání zájemců. Je členem České unie karikaturistů. V roce 2003 získal 1. místo na salonu kresleného humoru v rakouském Feldkirchenu, na Slovensku v roce 2003 cenu primátora Bánské Štiavnice. Jeho kresby se objevují na stránkách časopisů Dikobraz, Žert, Amb.

KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA VÝSTAVY JANA SPĚVÁČKA. Prohlídka stávající výstavy, komentovaná autorem Janem Spěváčkem, absolventem FVU v Brně v atelieru prof. ak. mal. Jiřího Načeradského.

DIGITÁLNÍ EXKURS DO SBÍREK. Projekce digitalizované fotodokumentace sbírek GFJ bude probíhat na nádvoří paralelně s programem muzejní noci. Diváci se budou moci seznámit s novými sbírkovými fondy ve správě Galerie Felixe Jeneweina města Kutné Hory z let 1996 – 2013.
.

GFJ - Muzejní noc 2014

 

Zavřít menu