Již šestým rokem se uskuteční festival s názvem Kutnohorské léto – Jeden den nestačí. Festival netradičních prohlídek i jiných zábavných vystoupení probíhajících v Kutné Hoře a okolí od června do září. Kutnohorsko.cz, o.p.s., připravilo program pro obyvatele a návštěvníky města ve spolupráci s několika provozovateli památek i jiných zajímavých objektů.
.kkkk

Pondělní a úterní večery budou věnovány večerním prohlídkám sedleckých pamětihodností, konkrétně prohlídce tajemné Kostnice za svitu svíček či katedrály Nanebevzetí Panny Marie, která je výslovně zapsána na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Zastavte se na pár chvil a užijte si světlo, tmu, hudbu i ticho sedleckých skvostů. Úterní dopoledne pak můžete strávit se svými dětmi v Galerii Středočeského kraje GASK, kde budou připraveny tvořivé dílny pro malé umělce od 6 do 11 let. Vrátit se tam můžete pak hned večer  – prohlédnout si, jak tajuplně vypadá galerie v noci a dozvědět se něco o spojení jezuitské spirituality a moderního umění.
Svou třetí akcí navazuje GASK hned ve středu přes den, a to komentovanou prohlídkou k nové stálé expozici. Na středeční večery pro Vás připravilo arciděkanství Kutná Hora noční prohlídky setmělé katedrály sv. Barbory a nedalekého kostela sv. Jakuba, jehož věž je s výškou 85 metrů nejvyšší ve městě.
Čtvrteční odpoledne si můžete zpříjemnit návštěvou a posezením v zeleném srdci města Kutná Hora, parku U Tří pávů, za poslechu harmoniky Pepina Matury a dalších muzikantů. Večer Vás pak určitě zaujme noční putování romantickými i mystickými uličkami a zákoutími historické Kutné Hory při návštěvě produkce s názvem Tajuplné kutnohorské pověsti ožívají.
Podobný program jako v loňských letech nabízí i pátek – ti z Vás, kteří máte rádi víno nebo třeba chcete ochutnat to místní, kutnohorské, byste měli navštívit podvečerní netradiční prohlídku kláštera sv. Voršily. Pokud ale víc toužíte po poznávání historie, můžete navštívit někdejší „centrální banku středověku“ a sídlo českých králů ve Vlašském dvoře. Provedou Vás zde kostýmovaní průvodci a nahlédnete do tajemné historie Kutné Hory.
Sobota je dnem nejnabitějším – odpoledne můžete začít prohlídkou Lapidária Kamenného domu, kdy Vám kostýmovaní průvodci představí umění kameníků středověké Kutné Hory. Následně se vydejte na podvečerní cestu po nejstarším kamenném chrámu Kutné Hory, kostele sv. Jakuba, a nechte se oslovit kulturním i duchovním dědictvím, jež tento kostel střeží již po celá staletí. Poté jen přeběhněte do Vlašského dvora, kde začíná další z tajemných prohlídek města. Cestou se dozvíte, jak se žilo na Horách Kutných v nočních hodinách, ale i jak se nezřízený život trestal. Dva víkendy na přelomu července a srpna tuto procházku vystřídá divadelní představení na nádvoří Vlašského dvora – hru s názvem Poslední číše pana Mikuláše na motivy hry Ladislava Stroupežnického Vám představí Ochotnický spolek Tyl. Kdybyste ale nechtěli strávit celý den v Kutné Hoře, vydejte se za její hranice. Sobotní a nedělní odpoledne budou mimo jiné věnována představením v rámci Ringellandu v Habrkovicích. Jedná se o jediný park v Česku, kde se můžete přiblížit na pár kroků k největší rodině sibiřských tygrů v Evropě, donesenými dobrotami nakrmit třítunového hrocha Davídka a prohlédnout si stovky cirkusových plakátů z celého světa. Sobotní večery můžete zase strávit na nedalekém zámku Kačina, kde se stanete vzácnými hosty na panství hraběte Chotka, projdete se zámeckým parkem a při prohlídce zámeckých prostor se stanete součástí života na zámku. Program je nabitý, neváhejte proto navštívit webové stránky, kde budou pravidelně aktualizovány všechny informace o festivalu a rovněž budou doplňovány fotografiemi a dalšími zajímavostmi z města a okolí. Na stránkách si také můžete prostřednictvím elektronického prodeje zakoupit své vstupenky již předem, před návštěvou vlastních produkcí. Stejně jako v minulých letech si je ale můžete zakoupit i na několika dalších místech v Kutné Hoře.

Park U Tří pávů znovu zkrásní
Již čtvrtým rokem otevře své brány veřejnosti park U Tří pávů, zelená oáza klidu v centru města Kutná Hora. Od dubna do října bude v případě pěkného počasí otevírán denně. Na ty nejmenší návštěvníky se už nyní těší dětské hřiště s pískovištěm, houpačkami a prolézačkami, na ty větší pak kavárna a jeviště s hledištěm, kam je i pro rok 2014 připravován bohatý program, sestávající z koncertů, divadel a dalších zajímavých představení. Více informací…
Největší změnu letos zaznamená třetí, dosud trochu opomíjená část parku. Koncem roku jsme získali grantovou podporu ve výši 250 000 Kč od Dobročinného fondu Philip Morris, který je administrován Nadačním fondem Slunce pro všechny. Tento příspěvek umožní obnovu zmíněné části, kde proběhne ošetření stromů, výsadba nové zeleně i květinových záhonů a objeví se tam také informační panely, které seznámí návštěvníky s historií a zajímavostmi našeho města. Dalšími zajímavostmi se však nechte překvapit  léto, tak programová náplň v parku U Tří pávů se uskuteční díky podpoře Města Kutná Hora.

(Kutnohorsko.cz, o.p.s.)

Kutnohorské léto 2014

.

Zavřít menu