Již tento víkend bude Kutná Hora svědkem premiéry videomappingu českého uměleckého uskupení The Macula. Originální projekce inspirovaná historií těžby stříbra nese název Spectrum. Videomapping je součástí projektu Czech the Light, který do českých regionů přináší ukázky moderního světelného umění. ……………………………………………………

Projekt Czech the Light připomene v Kutné Hoře cestu stříbra velkolepým videomappingem na katedrálu sv. Barbory. Originální projekce s názvem Spectrum se odehraje na průčelí chrámu v pátek 25. a v sobotu 26. dubna. Promítat se bude po setmění, od 21. hodin až do půlnoci, vždy v zhruba 15-ti minutových intervalech. V sobotu navíc projekce naváže na tradiční Probouzení Kutné Hory.
Spectrum (z latiny, obraz, jako instance něčeho viděného) alegoricky analyzuje senzaci samotného obrazu a okamžik, který umožňuje proces inovace. Zaměřuje se na projev virtuálního světa v určeném fyzickém prostoru. Stříbro, jeden ze symbolů Kutné Hory, jehož základní vlastností je odrážet světlo a ve vyleštěném stavu zrcadlit skutečnost, nám poskytuje ideální možnost propojení s chrámem Svaté Barbory, dalším symbolem tohoto města. Výsledkem této syntézy je abstraktní grafické pojetí stříbra, jeho forem i jeho cesta časem,“ popisují svůj projekt sami tvůrci.
V sobotu 26. dubna v odpoledních hodinách se pak pro zájemce o videomapping uskuteční v Galerii Středočeského kraje (GASK) workshop „Videomapping – Začínáme!“ s umělcem z The Macula, Amarem Mulabegovičem.

Co je to a jak se dělá videomapping?
Spoluautor nejvýraznějších velkoformátových projekcí v ČR, Amar Mulabegevič, člen uměleckého uskupení The Macula, představí svůj tvůrčí přístup v kontextu současné světové produkce. Tříhodinový workshop nabídne přehled 2-3D animačních technik a jejich použití v galerijním i veřejném prostoru. Dílna je určena začátečníkům a mírně pokročilým adeptům videomappingu. Nechte se inspirovat umělcem, který má v portfoliu mj. videomapping na Staroměstský orloj, kostel sv. Ludmily na pražských Vinohradech nebo muzeum města Liverpool. Kapacita workshopu je 10 – 12 osob, cena 300,- Kč. Je třeba mít vlastní notebook (WIN 7 / Mac OS X: After Effects CS6/CC, Cinema 4D R14/R15, Resolume Arena 4.1.8). Zájemci se mohou registrovat na 2014@signalfestival.com

(tz)


.


Projekce The Macula na Staroměstský orloj v Praze

 

.

Zavřít menu