V pátek 20. května proběhla na Hrádku a v Kamenném domě již 12. Muzejní noc. Památky mohli navštívit návštěvníci nejen z Kutné Hory za symbolické vstupné 1 Kč a připraven byl i bohatý doprovodný program.

Ve dvou objektech Českého muzea stříbra byl připraven program od 20.00 do 23.00 hodin. Na Hrádku bylo možné navštívit expozici okruhu I. – Město stříbra a aktuální výstavu Ryté sklo Jaroslavy Votrubové. Před Hrádkem se návštěvníci mohli občerstvit u dobových stánků, které nabízely klasické občerstvení a další speciality jako například krkonošskou zabíjačku, nakládané sýry, špaldové výrobky, oblíbené brambůrky a k dispozici bylo i víno místní produkce a čokoláda z Kozího plácku.

Program odstartoval na nádvoří v půl deváté. „Vítám vás v prostorách gotického Hrádku a věřím, že se vám připravený program bude líbit. Nezapomeňte navštívit také Kamenný dům a těším se na vás zase ve 22.00, kdy začíná ohňová show historické skupiny Novus Origo,“ přivítala návštěvníky hlavní organizátorka letošního ročníku Mgr. Edita Dvorská.

Kromě tradiční a divácky velmi oblíbené účasti společenstva meče a ohně Novus Origo, které i letos předvedlo šermířské šarvátky a úžasnou ohňovou show, byla připravena také historická výtvarná dílna. V té tvořili děti i dospělí, a to rodinné erby z připravených šablon a symbolů a vyráběli také historické záložky do knih s nadepsaným jménem středověkou kaligrafickou abecedou dle přiložených vzorů.

Hrádek ožil nejen přítomností mnoha návštěvníků, ale také díky kostýmovaným průvodcům, kteří byli návštěvníkům k dispozici se základními informacemi a pro jejich dotazy.

A nežilo to jenom na Hrádku. Pěkný program byl připraven i v Kamenném domě. Kromě kostýmovaných průvodců čekaly na návštěvníky také pivní speciály pivovaru Malešov v mázhauzu, tedy prostoru v historii využívaného pro podobné účely a bylo možné Kamenný dům projít „od sklepa až na půdu“. Tedy obě expozice: Lapidárium – umění kameníků doby jagellonské a Královské horní město – měšťanská kultura a život v 17. – 19. století. Kostýmovaní průvodci byli opět návštěvníkům k dispozici. Ve druhé jmenované expozici je vítal Bc. Josef Kremla v dobovém obleku a buřince, který podával výklad k dočasné výstavě medailí, kterou připravil speciálně pro Muzejní noc u příležitosti výročí 100 let od úmrtí císaře Františka Josefa I.

Měšťanský salón ožil houslovými tóny při hudebním kvízu, ve kterém mohli návštěvníci hádat známé melodie a odnést si i malou pozornost. V přízemí se kromě aktuální výstavy SUPŠ Turnov Kámen, kov, šperk, těšila velkému zájmu dílna pana Macouna, který předváděl výrobu skleněných vinutých perel. Vyzkoušet svou zručnost mohli i přihlížející, čehož hojně využívali. Velmi šikovné ručičky měly mnohé děti.

„Myslím, že letošní Muzejní noc se velmi vydařila, soudím naší optikou i z prvních reakcí návštěvníků, kterých přišlo opravdu požehnaně. Na Hrádku to bylo 755 a v Kamenném domě 339 návštěvníků. Pokud bychom uvažovali tak, že návštěvník prošel všechny výstavní prostory daného objektu, dostali bychom se zhruba k číslu 2500 vstupů,“ doplnila Dvorská.

Návštěvnost:
Hrádek: 755, 1 expozice + aktuální výstava = 1510 vstupů
Kamenný dům: 339, 2 expozice + aktuální výstava = 1017 vstupů

 

Mgr. Edita Dvorská

Nebyly nalezeny žádné obrázky

Zavřít menu