Výjimečné dílo českého fotografa Tarase Kuščynského (1932-1983) připomene výstava v nové galerii Kosmas na Komenského náměstí. Ústředním námětem Kuščynského tvorby byla žena, chápaná jako fantom i jako součást přírody, žena jako otázka, která odráží a problematizuje mužskou existenci. Výstava potrvá do 30. září 2014.

.
Taras Kuščynskyj byl jednou z nejvýznamnějších osobností české inscenované fotografie 60. – 70. let. Ve svém díle se věnoval zejména fotografování ženských aktů, ale i portrétním fotografiím herců a umělců a reklamní tvorbě. Fotografoval ve volné přírodě, odmítal umělé osvětlení a speciální vybavení. Věnoval se i krajinářské fotografii, zejména vysokohorské. Ústředním námětem Kuščynského tvorby byla žena, chápaná jako fantom i jako součást přírody, žena jako otázka, která odráží a problematizuje mužskou existenci. Tento předfeminstický přístup v sobě ale vždy obsahoval hlubokou úctu a respekt k osobnosti fotografované ženy.

Rané dětství prožil na Podkarpatské Rusi, kde jeho rodiče působili jako učitelé. Na počátku druhé světové války se matka se synem vrátili do Prahy, kde Taras Kuščynskyj studoval architekturu na ČVUT. Svou první samostatnou výstavu uspořádal v Hořicích v roce 1963. Od roku 1966 byl nezávislým fotografem a vystavoval nejen doma, ale i v Nizozemí, Rakousku nebo Japonsku.

Vernisáž výstavy se uskuteční v pátek 8. srpna v 18 hodin s úvodním slovem Ing. arch. Petra Kalfuse a hudebním doprovodem klarinetistky Marcely Mádlíkové a trumpetistky Moniky Špinkové. Výstava v Knihkupectví & galerii KOSMAS na Komenského náměstí 683 potrvá do 30. září 2014, otevřeno denně 10.00 – 17.30.

(tz)
.

Taras 2014

 

.

Zavřít menu