Víte, proč se říká, že někdo roste pro peklo, že s ním šijou všichni čerti, nebo že bývá peklo na Zemi? V pohádce Václava Veselého o buchtách, zlobivém Šimonovi a slušném čertíkovi Bertíkovi se to dozvíte. Součástí představení pro děti a jejich rodiče, které začne na kutnohorské scéně v sobotu 5. prosince v 15 hodin, je Mikulášská nadílka.

.
Ochotnický spolek Tyl a Tylova herecká škola připravili pro letošní tradiční Mikulášské setkání hru Buchty v pekle, kde se ve svých rolích na jednom jevišti ve výpravné scéně potkají studenti herecké školy se svými kolegy ze souboru Tylova divadla.
Součástí představení pro děti a jejich rodiče, které začne na kutnohorské scéně v sobotu 5. prosince v 15 hodin, je tradiční Mikulášská nadílka. Rodiče či prarodiče dětí jim mohou zprostředkovat nadílku sladkostí od Mikuláše, anděla a čertů přímo na pódiu, pokud v šatně nebo v zákulisí divadla předají dárky pro označené jmenovkou.
„Zkoušení představení probíhá v pohodové a tvůrčí atmosféře a herecká spolupráce jednotlivých postav je skvělá. Někteří se před tím vůbec neznali a nyní spolu hrají na jednom jevišti. A rozumí si výborně, i přesto, že je mezi nimi rozdíl i více, než čtyřicet let. Panuje vzájemný respekt a herci si předávají cenné zkušenosti z divadelní práce. Je to určitě přínosné, ti mladší jednou převezmou v soboru otěže a potáhnou divadelní káru dál,“ říká režisér představení Václav Veselý.
Pohádkové představení je podle jeho slov poučné i zábavné zároveň. Mezi světem, kde své dvě starší sestry a maminku zlobí neposedný Šimon v podání Mikuláše Ečera, a peklem, kde v čertovské univerzitě u úči Belzebuby (Iva Pilcerová) vyčnívá slušný Bertík (Jan Kukral), poletuje poněkud roztržitá Andělka (Johanka Přenosilová). A snaží se o nápravu Šimona přímo u Jeho pekelnosti Solferna (Martin Čerych). Jenže do pekla se dostanou voňavé buchty od Šimonovy maminky (Eva Bicanová) a dopadne to všechno úplně jinak, než mělo. Dále hrají Kristýna Zinková, Kristýna Zemanová, Jakub Sloup, Martin Betuštiak, Adéla Buřičová, Pavel Kubelka, Tomáš Vinduška, Nikola Vondrysová a Filip Mašek.
Vstupné je 50 korun a lístky si lze zakoupit v předprodeji v pokladně Tylova divadla či v informačním centru na Palackého náměstí, nebo je rezervovat na webu Tylova divadla.
Dopolední představení v 10 hodin je určeno pro rybářský dorost a bude věnováno památce dvou divadelních kolegů Zdeně a Fandovi Janouškovým.

(tz)

Buchty v pekle 2015

 

.

Zavřít menu