Kolekce obrazů s biblickou tématikou Václava Lamra s názvem Smíření je od dnešního dne k vidění v kutnohorském kostele sv. Jana Nepomuckého. Otevřeno je denně od 10:30 do 16:30 hodin, výstava potrvá do 27. října letošního roku.

.
.
Václav Lamr se narodil roku 1943 v Litovli. Vyučen jako zedník, absolvoval uměleckoprůmyslovou školu v Brně na oboru malířské techniky a malba v architektuře. Později pracoval jako štukatér v uměleckých řemeslech, divadelní výtvarník, arteterapeut a ošetřovatel na psychiatriii v Želivu a jako ošetřovatel tělesně postižených v Habrovanech.
Před rokem 1968, v době myšlenkového a společenského uvolnění, vystavoval na samostatných a kolektivních výstavách nastupující generace výtvarníků a pořádal literární večery vlastní poezie v Brně a Praze. Byl zván i do zahraničí, ale tento vývoj přerušila okupace v roce 1968. Od roku 1970, po událostech, které ho orientovaly ke křesťanským hodnotám, zanechal na deset let uměleckou dráhu a zabýval se plně illegální misijní a evangelizační činností. Od roku 1980 byl opět veden k obnově umělecké činnosti, kterou používá se záměrem podpoření evangelizační činnosti.
Jako součást své misijní činnosti píše články, poezii a aforismy, tvoří obrazy a grafiky, kterými chce přiblížit závažná a známá biblické thémata s všelidskou platností /Návrat ztraceného syny, Milosrdný Samaritán, Zápas Jákoba s andělem, utrpení Joba atd/. Vystavuje v různých Českých městech i v zahraničí. Více…

(Zdroj: www stránky autora)
.

.
Lamr - Smíření 2014

 

.

Zavřít menu