V březnu slaví své šedesátiny kutnohorský rodák Přemysl Rut. V našem městě strávil jen krátkou dobu, přesto ke Kutné Hoře patří. Tatínek Josef Rut (1926 – 2007), hudební skladatel a teoretik, byl kutnohorským rodákem a patriotem, stál například u zrodu festivalu Ortenova Kutná Hora. ………………………………………………………………

Pořad k 60. narozeninám Přemysla Ruta v cyklu Podvečery s regionální literaturou se uskuteční ve čtvrtek 20. března od 18 hodin v kongresovém sále hotelu U Kata v Kutné Hoře. V autorském pásmu, sestaveném z hudby, zpěvu, mluveného i čteného slova, vystoupí Přemysl Rut, Markéta Potužáková a Zuzana Trnková. V rámci pořadu si také připomeneme rodiče Přemysla Ruta: tatínka Josefa a maminku Miladu Rutovou, která byla vědeckou pracovnicí Muzea české hudby. Vše doplní i krátký filmový dokument.

Přemysl Rut /*10. 3. 1954/
Budeme-li chtít Přemysla Ruta charakterizovat, zdaleka si nevystačíme s jedním přívlastkem. Je totiž dramatikem, autorem rozhlasových her, básníkem, prozaikem, esejistou, redaktorem a publicistou, editorem, klavíristou, zpěvákem a také vysokoškolským pedagogem. Ale popořádku.
Brzy po narození se přestěhoval s rodiči do Prahy. Vystudoval režii na DAMU – jeho absolventským představením byl Chudý kejklíř od J.K. Tyla. V letech 1980 – 1984 byl režisérem Slováckého divadla v Uherském Hradišti, kde také vedl kabaretní Malou scénu. Od roku 1972 spolupracoval autorsky a interpretačně s Ivanem Vyskočilem, Pavlem Boškem, Petrem Skoumalem, Janem Vodňanským, Janem Burianem a také s Ladislavem Smoljakem a Jiřím Suchým. V 80. letech inicioval a provozoval autorské Malé české divadlo, kde kromě svých her uváděl dramatické texty, které tehdy neměly naději na veřejné inscenování (např. hry M. Uhdeho). A v 80. letech rovněž vydával samizdatový časopis „O divadle“, což jej přivedlo ke spolupráci s Václavem Havlem.
Po r. 1989 působil jako redaktor a zástupce šéfredaktora Literárních novin. Od roku 1999 se datuje jeho spolupráce s DAMU. V roce 2003 se stal vedoucím Katedry autorské tvorby a v roce 2008 byl jmenován profesorem.
Tvorba Přemysla Ruta je velmi rozsáhlá. Vyznačuje se inteligentním humorem, smyslem pro absurditu, hrou s českým jazykem i objevováním hodnot nejen v tzv. „vysokém umění“, ale i v lidových či pokleslých žánrech. Jeho texty jsou založeny na nevšedním nápadu, paradoxu, vtipné nadsázce i radosti z fabulace. Jako autor i interpret přistupuje s pokorou k příběhu, k jakési přirozené živosti umělecké látky. Výčet jeho tvorby zahrnuje řadu knížek. Mezi ně patří např. Menší poetický slovník v příkladech, Náměsíčný průvodce Prahou, Ptáček (n)eseje zpívá vesele, V mámově postýlce, Strašlivé Čechy, děsná Morava, Pan Když a slečna Kdyby, Orchestrion v hlavě atd. Početné jsou i divadelní hry, např. Když nad Prahou se Hašler uklání, Dnes naposled, Sedmispáči, a hry rozhlasové: Etiopská legenda, Peklíčko, Dvojrole, Druhé mládí Kašpara Junga, Profesor a slepice, Konec dobrý, všechno špatně, Človlk… a další. Známá je také spolupráce Přemysla Ruta s Českým rozhlasem a Českou televizí.

(tz)

.

Zavřít menu