Stavební úřad zakázal pořádání kulturních a společenských akcí v areálu bývalého pivovaru v Kutné Hoře. Hluk při hudebních vystoupeních podle hygieniků překračoval povolené limity. V bývalém pivovaru se každoročně konal například oblíbený festival Creepy Teepee.

.
Areál, který před několika lety opustila společnost Heineken, není podle stavebního úřadu na pořádání takových akcí připraven, řekl dnes novinářům místostarosta Jiří Franc. Starosta Ivo Šanc připomněl, že město nedávno stanovilo pravidla a výši nájemného pro pořádání akcí v pivovaru. Mezitím ale hygienici na základě stížností lidí bydlících v okolí areálu provedli měření, která ukázala, že hluková zátěž je příliš vysoká.
„Výsledek je takový, že stavební úřad nařídil, že ty akce tam pořádány být nemohou. Takže je vyřešeno dlouhodobé dilema, kdy jsme se rozhodovali mezi požadavky pořadatelů kulturních akcí a voláním veřejnosti, která si akce oblíbila a žádá je a kritizuje, že se v Kutné Hoře nic neděje, a na druhou stranu pochopitelnými nářky lidí z blízkého okolí, kteří si stěžovali na hluk,“ uvedl Šanc.
.
Opustí Creepy Teepee Kutnou Horu?
V nevyužívaném areálu se ročně konaly tři až čtyři akce, přičemž nejvýznamnější byla několikadenní přehlídka alternativní hudby Creepy Teepee, na kterou se do Kutné Hory sjíždělo množství příznivců z celého světa. Festival si podle pořadatelů zakládá na neformální atmosféře, duchu téměř komunitní solidarity a přirozené prostupnosti mezi diváky a účinkujícími. Poprvé se konal v létě 2009 jako součást GASKartfestu, organizovaného Galerií Středočeského kraje. Po personálních změnách ve vedení GASK na jaře 2011 se přehlídka přestěhovala do nevyužívaného pivovarského areálu, který vlastní město. S koncem kulturních akcí v pivovaru tak možná pořadatelé o Kutnou Horu ztratí zájem, neboť jiný adekvátní prostor by se ve městě hledal patrně dost těžko. Nebude to ostatně poprvé, co Kutná Hora přijde na základě stížností na hluk o zavedenou kulturní akci. Podobná situace nastala například před pěti lety, prakticky ze stejných důvodů skončil Kutnohorský festival, pořádaný v parku pod Vlašským dvorem celé desetiletí. Tak si říkám, koho si kutnohorští stěžovatelé vezmou na paškál příště a kdy se konečně dočkáme Kutné Hory krásně poklidné, tiché… a vymřelé.
Autor: ČTK, (jok)
 
.
Zavřít menu