Hned dvě zajímavé akce si pro vás připravila na tento víkend GASK. V sobotu se budou konat velikonoční trhy v zahradách Jezuitské koleje a v neděli představí svou netradiční akci umělecká skupina Posedlí. Trhy v zahradách můžete navštívit v sobotu od 10. do 17. hodin, „posedlý workshop“ v ateliéru LC GASK v neděli od 10. hodin. …………………………………………………

V sobotu 12. dubna oslaví GASK jaro a Velikonoce ve svých zahradách. GASK- Galerie Středočeského kraje si pro návštěvníky letos poprvé připravila příjemnou oslavu Velikonoc ve svých zahradách. Už od rána se budou sjíždět řemeslníci a prodejci kvalitních výrobků, aby od 10 hodin nabídli divákům kraslice, keramiku, vyřezávané zboží, řehtačky, pomlázky, ošatky…
Děti a aktivnější dospělí si můžou vyzkoušet, jak se zdobí pravé velikonoční perníčky, pletou pomlázky nebo malují kraslice ve speciálních dílničkách ve štábním domku. Pro všechny je pak připraven bohatý kulturní program, dvě vystoupení dětského folklórního souboru Lučinka z Prahy, dětské pásmo s jarními lidovými zvyky a písničkami. Celý den k dobré pohodě zahraje kutnohorská muzika Tomášovka. Zlatým hřebem dne pak bude vynášení Morany, mařeny, smrtky – symbolu zimy, se kterou se tak definitivně rozloučíme.

Jehněčí žebírka i zelené pivo v předstihu
Ke dni plnému jarní pohody a nálady a doufejme, že i sluníčka patří neodmyslitelně dobré jídlo i pití. Tady si opravdu přijde na své každý, milovníci grilovaných specialit i velikonočních dobrot – připravena je pravá Velikonoční hlavička, jehněčí žebírka i kuřecí paličky na medu a karotkové šťávě. Přímo ve štábním domku se budou péct pravé Velikonoční jidáše, ochutnat musíte i mazanečky. Žízeň snadno uhasí čepované pivo, nealko pivo, dva druhy limonád, dobrá vodička. Tahákem Velikonoc v GASK pak určitě bude Velikonoční zelený speciál, který jen pro nás právě na tuto akci připravili už na sobotu sládci z Krušovického pivovaru. Jedná se o spodně kvašený ležák, charakteristický specifickou chutí a hlavně jasně zelenou barvou. Všude jinde se začne prodávat až na Zelený čtvrtek a tak jsme moc rádi, že můžeme tuhle kuriozitu všem příznivcům a návštěvníkům GASK nabídnout. Nově zrekonstruované zahrady určitě ožijí příjemně stráveným sobotním dnem, neváhejte a přijďte si užít jaro. V případě deště se akce přesouvá do prostor GASK.
.

Velikonoce v GASK 2014

Posedlí posedy aneb Zmapujte s námi druhou nejčastější stavbu v Česku
Posed je typickým symbolem české krajiny. Ať vyjdete z jakéhokoli města, jakýmkoli směrem, vždycky na nějaký narazíte. Aby ne, když je to druhá nečastější stavba u nás. Ve světovém měřítku se jedná o skutečně neobvyklý fenomén. Přes jejich množství byste však jen těžko hledali dva totožné. Jsou výtvorem lidské tvořivosti. Architekturou i designem, který utváří naši zemi.
Navzdory tomu, jak výrazný fenomén představují, nebyly posedy dosud nijak systematicky mapovány či kategorizovány. Skupina Posedlých se to rozhodla před několika lety změnit. V roce 2010 vydali první knihu věnující se výhradně posedům a jejich nejrůznějším podobám. O dva roky později vytvořili systém pro snadné popisování a kategorizaci posedů a zprovoznili aplikaci na zanášení posedů do mapy České republiky.
Nyní přijíždějí s posedovou osvětou do GASK, aby zájemcům přiblížili romantiku a význam těchto staveb a demytizovali jejich špatnou pověst. Posedlý workshop se bude krátce věnovat teoretické typologii posedů, kterou si účastníci budou moci následně vyzkoušet v praxi při naučné vycházce po okolí Kutné Hory.

Místo konání: Ateliér LC GASK / Čas: 13. dubna 2014, 10.00–16.30 hodin / Kapacita: max. 20 osob / Cena: 50,– Kč (zahrnuje výtvarný materiál a odborné vedení) / Rezervace nutná na militka@gask.cz do 10. dubna / 725-607390

(tz)

.

Zavřít menu