Již zítra dopoledne si první návštěvníci budou moci prohlédnout originální africké obrazy Tingatinga z jihu Tanzanie. Motivy afrických výtvarníků obvykle vycházejí z africké přírody a odhalují dávné hluboké pouto člověka s ní. Výstava je prodejní, vítěžek podpoří projekt o.s. Bez mámy. ……………………………………………………..

Při instalování výstavy v Sankturinovském domě jsem na chvíli vyrušil koordinátorku projektů o.s. Bez mámy Michaelu Gongolovou…

Co je to o.s. Bez mámy a čím se hlavně zabývá?
Občanské sdružení bez mámy je organizace, která pomáhá dětem v Tanzanii. Naše pomoc se zaměřuje hlavně na sirotky, kteří nedostávají pomoc od nikoho jiného, ani od tanzanské vlády či vlastních příbuzných. Hlavním projektem sdružení je stavba velkokapacitního sirotčince, který by v budoucnou mohl být domovem asi pro osmdesát dětí, čtyřicet chlapců a čtyřicet děvčat. Projekt už je rozpracovaný, v současné době stojí ubytovací část pro chlapce a servisní budova a zbývá nám dokončit ubytovnu pro dívky.

 .
o.s. Bez Mámy
Michaela Gongolová s obrazem umělců rodiny Mzuguno                                                             Foto: Jan Šmok


Jak zajišťujete financování projektu, spoléháte pouze na sponzory?

Samozřejmě oslovujeme potenciální dárce, ale rozhodně to není jediná cesta. Snažíme si prostředky na dokončení projektu sami vydělat. I proto jsme se rozhodli dovážet s Tanzanie obrazy místních umělců. Je to umění zvané Tingatinga které je právě pro tento region typické. Obrazy nabízíme částečně prostřednictvím internetového obchodu tingatinga.cz nebo na prodejních výstavách, jako je ta v Kutné Hoře, která začne 11. července a potrvá až do konce srpna letošního roku. Veškerý výtěžek bude použit na dostavbu již zmíněného sirotčího centra, která je úkolem letošní mise, která se vypraví do Tanzanie příští týden. Rádi bychom centrum letos zprovoznili a otevřeli.

V jakých cenových relacích je možné si obrazy zakoupit?
Ty nejmenší obrázky, cca 20×20 centimetrů začínají někde na čtyři sta padesáti korunách. Ta nejrozměrnější díla, metr krát osmdesát centimetrů se pohybují až okolo 3 500,- korun u těch nejznámějších umělců. Jedná se samozřejmě o originály.

(jok)

 

Co je vlastně umění Tingatinga?
Tingatinga je unikátní malířský styl z jižní Tanzanie. Motivy obrazů Tingatinga obvykle vycházejí z africké přírody a odhalují dávné hluboké pouto člověka s přírodou. Díky pestrým barvám a elegantní jednoduchosti z nich vyzařuje pohoda a energie. Někdo by mohl říci, že se jedná o naivní umění vhodné jen do dětských pokojů, nicméně obrazy Tingatinga už byly draženy například i v renomované newyorské aukční síni Sotheby´s nebo vystavovány ve světových galeriích. Na počátku stál muž jménem Edward Saidi Tingatinga (1937-1972), který pocházel z etnika Makua v jižní Tanzanii. Edward přišel v roce 1961 za prací do Dar es Salaamu, hlavního města Tanzanie. Vystřídal několik zaměstnání a zprvu se věnoval malbě jako svému koníčku. Prvotní inspirací mu byly malby, které vídal již ve vesnicích v jižní Tanzanii. Zde si dodnes někteří lidé zdobí vnější stěny domů různými motivy ze života lidí i zvířat.Po několika letech se Edward mohl začít plně věnovat malbě, protože jeho díla se dobře prodávala. Zcela novým způsobem maloval pestré motivy afrických zvířat. Jeho umění se postupně dostávalo stále větší pozornosti a proslulosti. V roce 1972 byl však Edward Tingatinga nešťastnou náhodou zastřelen při dopravní kontrole.
V malování tímto stylem pak pokračovali Edwardovi žáci pocházející z jeho příbuzenstva, např. Gaspar Tedo, Simon Mpata, Adeus Mandu, Ajaba nebo Salum Mussa. K nim se postupně přidávali další umělci, takže dnes již ve stylu Tingatinga tvoří více než sto malířů organizovaných ve sdružení „Tingatinga Arts Cooperative Society“ (TACS). Značka TACS je zárukou originálního a kvalitního umění stylu Tingatinga.
Umělci tvoří svá díla přímo na ulicích nebo ve společné budově Morogoro Stores v Dar es Salaamu, kterou spravuje jejich sdružení TACS. Malují na plátno nebo sololitové desky olejovými syntetickými barvami. Je téměř zázrakem, že tito umělci dokážou vytvořit tak nádherná díla v tak tvrdých ekonomických podmínkách. Přitom mnoho talentovaných umělců si pouze svojí tvorbou na přežití své rodiny ani nevydělá.
Většinu obrazů koupí turisté, pro které je Dar es Salaam zastávkou na cestě do národních parků. Velká kvalitní plátna nejlepších malířů však zdobí i světová muzea a galerie. Obrazy Tingatinga jsou oblíbené především v Itálii, Švýcarsku, Německu, Skandinávii, Japonsku a Kanadě.

Zdroj: Oficiální zastoupením malířů Tingatinga v České republice

 

 

11. 7. – 31. 8. AFRIKA VZDÁLENÁ I BLÍZKÁ, prodejní výstava umění Tingatinga k podpoře dětí Bez mámy.  Spolkový dům, Lierova ulice; Sankturinovský dům, Palackéno náměstí.  Pestrobarevné africké umění v kontrastu s bolestnou skutečností afrických problémů, mezi něž například patří vysoký počet sirotků, o které se nikdo nestará. Výstavu pořádá, ve spolupráci s městem Kutná Hora, Občanské sdružení Bez mámy, které v Tanzanii působí od roku 2006 a je zaměřeno právě na pomoc sirotkům (www.bezmamy.cz). Výtěžek výstavy podpoří humanitární projekty sdružení v Tanzanii.

 

 

.

Zavřít menu