Minulý týden vyvrcholil v Kopřivnici republikovým finále florbalový Orion cup (mistrovství ČR základních škol a gymnázií pořádané Asociací školních sportovních klubů). Do finále se probojovalo 5 nejlepších týmů z celé republiky, které doplnilo družstvo pořádající školy. ………………………………………..

Děvčata ZŠ T.G.Masaryka měla velmi těžkou skupinu – ZŠ Nové Město nad Metují (loňský vítěz) a ZŠ Jih z Mariánských Lázní (loni 2. místo). Ze skupiny do semifinále postupovala dvě družstva.

ZŠ T.G.Masaryka Kutná Hora – ZŠ Nové Město nad Metují 3:3 (1:0, 1:1, 1:2)
V prvním zápase děvčata narazila na loňského vítěze Nové Město n. Metují. Ve vyrovnané první třetině jsme se v 9. minutě ujali vedení brankou M.Dubské. Ve druhé minutě druhé třetiny bylo vyrovnáno, ale o 2 minuty později M.Dubská vsítila svou druhou branku. Stav 2:1 vydržel až do čtvrté minuty třetí třetiny, kdy soupeřky vyrovnaly. Konečný výsledek se stanovil až v poslední minutě. 30 vteřin před koncem krásnou střelou do horního růžku branky M.Dubská završila svůj hatrick – 3:2. Zdálo se, že o vítězi je rozhodnuto, ale po buli se zmocnila míčku nejlepší hráčka soupeře E. Buchalová (juniorská reprezentantka ČR) a 14 vteřin před koncem vyrovnala na konečných 3:3. Zápas byl celkem vyrovnaný a měl velmi dobrou úroveň.

ZŠ T.G.Masaryka Kutná Hora – ZŠ Jih Mariánské Lázně 4:2 (0:1, 3:1, 1:0)
Jelikož druhé utkání ve skupině mezi Novým Městem a Mariánskými Lázněmi skončilo také 3:3, tak pokud chtěla děvčata postoupit do semifinále musela v tomto utkání zvítězit nebo remizovat 4:4. Až do poloviny utkání děvčata hrála nervózně a nic se nedařilo. První třetinu prohrála 0:1 a v šesté minutě druhé třetiny to po chybě bylo 0:2 a postup pomalu unikal. Ale protože děvčata nepřijela hrát o 5. místo (v loňském roce skončila na 4. místě), během dvou minut utkání otočila. V 7. minutě po přihrávce Zelené skórovala T.Nováková a za dalších 20 vteřin bylo po střele N. Knížové (asistence Nováková) vyrovnáno. To nebylo vše, za dalších 40 vteřin byl obrat dokonán. Z trestného úderu po nahrávce Výborné N.Knížová vsítila svou druhou branku. V polovině poslední třetiny M.Dubská (asistence Výborná) završila svůj úspěšný střelecký večer čtvrtou brankou. Zbytek utkání již děvčata kontrolovala a těšila se z postupu do semifinále.

Semifinále – ZŠ T.G.Masaryka Kutná Hora – ZŠ Těšany- Brno 2:1 (0:0, 0:0, 2:1)
Druhý den děvčata nastoupila v semifinále proti druhému týmu ze skupiny A a očekávala lehčí utkání, než jaká podstoupila ve skupině. Dá se říci, že opak byl pravdou. Po dvou třetinách 0:0 a i když měla děvčata převahu a herně byla lepší, nemohla se prosadit střelecky. Soupeř hrozil z brejků a nastřelil tyč a další střely zneškodnila vynikající T.Knížová v brance. Hned v první minutě třetí třetiny vstřelila po nahrávce Francové N.Knížová z dálky první branku. O tři minuty později K.Zelená (asistence N.Knížová) zvýšila na 2:0 a děvčata si již hlídala vytoužený postup do finále. Soupeřky snížily v poslední minutě na 2:1, ale více již nestačily.

Finále Mistrovství České republiky základních škol a gymnázií
ZŠ T.G.Masaryka Kutná Hora – ZŠ Nové Město nad Metují 4:2 (0:0, 3:0, 1:2)

Po vítězství Nového Města nad Frýdkem Místkem ve druhém semifinále čekal na děvčata ve finále stejný tým s kterým se utkala již ve skupině. Finále se vysílalo on-line na tvcom.cz (můžete shlédnout záznam z 22.3.-florbal), takže děvčatům mohla přímo fandit celá škola (a také fandila).
Finále mělo vynikající úroveň a naše děvčata podala nejlepší výkon na turnaji. Ve vyrovnané první třetině vynikaly obě brankářky. Druhá třetina patřila našim děvčatům. Nejprve při přesilovce dorazila za záda brankářky K.Zelená vyraženou střelu N.Knížové. O dvě minuty později N.Knížová poslala krásný pas T.Novákové a ta tvrdou střelou po zemi překonala brankářku Nového Města 2:0. V sedmé minutě K.Zelená opět po přihrávce N.Knížové krásnou střelou pod břevno přidala třetí branku. Začátek třetí třetiny se nám moc nevydařil. Ve čtvrté minuté soupeř snížil již na 2:3. O minutu později po chybě soupeře M. Dubská (celkově svou pátou brankou na turnaji) opět zvýšila na rozdíl dvou branek. Tento stav si již děvčata velmi dobrou a taktickou hrou pohlídala a po závěrečném klaksonu propukl jásot. Čtyřletá cesta byla dovršena titulem Mistryň České republiky.

Výborný výkon po celý turnaj podávala Tereza Knížová, která byla vyhlášená nejlepší brankářkou turnaje. Družstvo bylo oslabeno o J.Jelínkovou (zranění), S.Ašenbrennerová nastoupila po dvou měsících po těžkém zranění ruky. Všechna děvčata podala výborný a zodpovědný výkon. Děkujeme za reprezentaci školy a města.

Sestava: Tereza Knížová (brankářka), Sabina Ašenbrennerová, Nikola Knížová, Tereza Nováková, Kristýna Zelená, Kateřina Kroutilová, Karolína Škaldová, Michaela Francová, Dominika Výborná, Melánie Dubská, Natálie Dubská, Johana Jelínková trenér M.Jelínek, vedoucí K.Ptáček

Cesta na vrchol:
2011 – mladší žákyně 1. místo v Stč kraji , kvalifikace na ČR 2.místo 2012 starší žákyně 1. místo v Stč kraji, kvalifikace 1., P ČR 4. místo 2013 starší žákyně 1. místo v Stč kraji, kvalifikace 1., P ČR 1. místo

Děvčata v letošním roce sehrála v soutěži 20 utkání (okrskové, okresní, krajské kolo, kvalifikaci do finále a vlastní finále) 19x zvítězila a 1x remizovala s celkovým skóre 96:16.

Karel Ptáček, ředitel ZŠ T.G.M. Kutná Hora

.

Záznam finálového zápasu můžete shlédnout ZDE, slavnostní předávání cen vítězům najdete ZDE.

.

Zavřít menu