Kutnohořan Leoš Lacina s reprezentačním kolegou Radkem Procházkou odlétali na Mistrovství světa v boccie 2014 v Pekingu s cílem zajistit si účast na Letních paralympijských hrách 2016 v Riu de Janeiru. Naplnit očekávání se ovšem bohužel nepodařilo, pro stříbrnou dvojici z londýnské paralympiády je momentálně postup v soutěži párů BC4 nejistý, i když stále možný.

.
Druhým velkým krokem na cestě do Ria mělo být pro sportovce z TJ Léčebna Košumberk Mistrovství světa v boccie, které se uskutečnilo od 19. do 28. 9. 2014 v Pekingu. Ale očekávání se nepodařilo naplnit. Reprezentační pár kategorie BC4 ve složení Radek Procházka a Leoš Lacina se umístil na posledním 12. místě v soutěži družstev, která měla být hlavní postupovou soutěží pro nominaci na Letní paralympijské hry 2016 v Riu de Janeiru. V individuální části šampionátu skončil Leoš Lacina s dvěma prohrami a jednou výhrou na 22. místě. Radek Procházka vinou osobního asistenta nestihl nástup do přípravny před osmifinálem a po třech výhrách ve skupině kontumačně prohrál a umístil se na 16. místě z 32 soutěžících.
„Přehlédl jsem se na hodinkách před nástupem do přípravny a toto nepochopitelné selhání mne bude hodně dlouho mrzet vůči Radkovi a všem, kteří nám při přípravě pomáhali,“ vysvětlil Jaroslav Hantl, trenér a osobní asistent Radka Procházky.

Nepomohlo ani střídání
Z ČR startovalo dohromady osm sportovců. Pouze Josef Suchý z TJ ZP Nola Teplice se umístil v lepší polovině startovního pole na 9. příčce v soutěži jednotlivců BC3.
„Šampionát provázela dusivá atmosféra, kterou nepůsobil jen pekingský smog, už v průběhu přípravy jsme museli řešit řadu problémů. Ten největší, s financováním výjezdu, stále není zcela uzavřen. Dále jsme se na poslední chvíli dověděli o změně metodiky měření velikosti a tvrdosti míčů, na což řada sportovců doplatila. Některým výpravám neprošel jediný míč a museli hrát s náhradními nebo erárními sadami. Minimálně jeden sportovec byl po přeměření míčů v průběhu hry diskvalifikován,“ přiblížil trenér Hantl.
Nervozita, stres, tlak z očekávání a drobné zdravotní problémy se nejvíce podepsaly na výkonu v týmové části akce. Procházka s Lacinou se nemohli dostat do pohody. Nepomohlo ani střídání, kdy nastoupil náhradník Petr Hubalovský z TJ Spastic Sport Praha.

Teoretická naděje na postup žije
„Hře chyběl důraz a agresivita, přesnost. Povedlo se zahrát i výborné míče a soupeři nepředváděli nic, na co bychom nebyli z tréninků připraveni, ale nestačilo to,“ svěřil se Hantl.
Na šampionátu v Pekingu se uskutečnila velká schůze zástupců jednotlivých států s představiteli organizace BISFed, která zaštiťuje soutěže boccie na mezinárodní úrovni. Mimo jiné byla zveřejněna upravená kvalifikační kritéria pro umístění ve světovém žebříčku a návazně i pro kvalifikaci na LPH. 2016 v Riu de Janeiru. Pro ČR je momentálně postup v soutěži párů BC4 nejistý, i když stále možný. V individuální soutěži je šance pro Radka Procházku větší, ale znamenalo by to startovat v průběhu roku na turnajích napříč Evropou (Španělsko, Velká Británie, Polsko) i za mořem (Brazílie).

(tz)

.

Zavřít menu