Ani letos nechyběli zástupci kutnohorského basketbalu na turnaji v partnerském městě, v polských Tarnowskich Górách. Na přelomu února a března reprezentovali hráči Sokola na desátém ročníku  Memoriálu Kristyana Michalskiego i Szymona Lysika. ……………………………………………………………………………………………

Pro kutnohorské basketbalisty to byla již čtvrtá účast na turnaji, navíc s nevídanou bilancí – ve všech zápasech až dosud vyhráli a jsou tak trojnásobným vítězem turnajového klání. Polský turnaj je každoročně přípravou Sokola pro vyřazovací boje v domácí mistrovské soutěži  a snahou více zapojit mladé hráče. Ale vítězství je příjemné snad každému.

Letos byl ale neoficiálně vyhlášen lov na kutnohorský skalp. Původně čtyři utkání, všechna naplánovaná pro Sokol na pátek, se nakonec nekonala. Ve čtvrtek čekalo na Sokol jedno utkání, v druhý hrací den pak zbývající tři ve skupině. Po třech letech, která odehráli Kutnohorští v hale lycea v Tarnowskich Górách, překvapila Sokol novinka v podobě skupiny v deset kilometrů vzdáleném Radzionkow. Hala sice krásná, ale zcela bez atmosféry, kterou si hráči z Kutné Hory v lyceu vždy tak pochvalovali. Pohodu pro výkon nepřineslo ani společné ubytování v pokoji pro dvanáct lidí (!). A Sokolu se nelíbilo ani složení skupiny B, kterou tvořily až na kutnohorský mančaft družstva polská.

V den příjezdu, ve čtvrtek, se Sokol utkal s týmem Boguszów-Gorce. Polský tým dokázal vzdorovat jen do poloviny zápasu, pak se hostům podařila vítězná šňůra a připsali si své první tabulkové vítězství. V pátek hrál Sokol tři utkání, to první proti favoritu skupiny, „staré známé“ MACHINA AG Rolbud. Kutnohorští dlouhou dobu vedli, ale celý zápas se nevyvarovali zbytečných ztrát a oproti prvnímu zápasu se nedařila střelba. Sokol utrpěl první porážku na turnaji po třech letech, ale pořád živil naději na sobotní semifinále, popř. finále. Druhý páteční zápas sehráli Kutnohorští s Kopula TG Team, kde většina hráčů zvedá v benchpressu minimálně 120 kg. Zápas byl stejně jako s Machinou do poločasu vyrovnaný, pak se Sokolu povedlo odskočit na dvouciferný rozdíl, ale rozhodčí a stolek opět nezklamali. Kutnohorští hráči se snad ve všech zápasech potýkali s „poněkud přísným“ metrem sudích, stejně jako s nesrovnalostmi na ukazateli skóre nebo v technickém zápisu. Ale tím Sokol rozhodující zápas neprohrál. Opět zbytečnými chybami a bezzubým útokem dovolil TG Teamu srovnat a zápas dovést do vítězného konce. Kutnohorští tak poprvé v historii  účastí na polském turnaji nejenže nevyhráli, ale dokonce ani nepostoupili ze skupiny. Poslední utkání s týmem Serock se nesl v přátelském duchu, ve kterém se ostatně nesly všechny zápasy polských mužstev. Až na ty se soupeřem z Kutné Hory.

Ze skupiny v Radzionkow postoupili očekávaně (a zaslouženě) týmy MACHINA AG Rolbud a Kopula TG Team, ze skupiny A v LO Staszic týmy Nauczyciele a Przyjaciele Szymona. Kromě nich hráli ve skupině hrané v gymnáziu týmy z partnerských měst Tarnowskich Gór – maďarská Bekescsaba , německý Bernburg a tým z radnice polského města. Celkovým vítězem desátého vydání polského turnaje se stali právem Nauczyciele, kteří v druhém poločase rozstříleli Przyjaciele Szymona. Třetí skončila  MACHINA AG Rolbud, kutnohorský Sokol bral páté místo. Sokol měl své vyslance i v tradičních dovednostních soutěžích, nejlepší umístění zaznamenal David Kratochvíl, když v soutěži zručnosti a driblinku obsadil čtvrté místo. Úspěch rodiny Kratochvílových podpořil vyhlášením nejlepšího hráče zápasu Kutná Hora-Serock hrající trenér Petr Kratochvíl.

I přes neúspěch v turnaji odjížděl Sokol s konfrontací s jiným basketbalem spokojen. Nelze stále donekonečna vyhrávat a přizpůsobit se tvrdšímu a rozdílnému stylu není nikdy na škodu. Mladší hráči jako David Kratochvíl, Standa Levý nebo Kuba Hobza dávají naději, že kutnohorský basketbal neumře. Byla by to škoda, protože Sokol bude chtít snad i za rok znovu polský turnaj vyhrát.

Michal Vavák, Sokol Kutná Hora

Nebyly nalezeny žádné obrázky

.

Zavřít menu