Sportovní zpravodajství: výsledky utkání kutnohorských házenkářů z 22. září

1.kolo 2.LIGY mužů – JV Čechy

SPARTA Kutná Hora – JISKRA Havlíčkův Brod   2 9  :  1 7   /  18 : 6  /

V sobotu 22.září zahájil nový mistrovský ročník 2.LIGY mužů JV Čechy tým mužů oddílu házené TJ SPARTA Kutná Hora – nováček soutěže. V utkání 1.kola přivítal od 18:00 hodin ve sportovní hale Klimeška v Čáslavské ulici zkušený tým z Vysočiny – TJ JISKRA Havlíčkův Brod.

Kutnohorští se s JISKROU naposledy utkali před 3 týdny v utkání 1.kola Českého poháru, tehdy doma zvítězili 28:19 a radovali se z postupu po 2.kola ČP. Ovšem oba soupeři nastoupili v pohárovém utkání v poměrně oslabených sestavách bez několika důležitých opor. A tak skutečný test výkonnosti čekal na oba až v sobotu.

A druholigové mistrovské utkání rozehrál tým SPARTY ve velkém stylu a od úvodních minut svého soupeře jasně přehrával. O tom ostatně svědčí vývoj skóre. Ve 3.minutě byl stav 2:0, v 7.minutě 4:1, ve 13.minutě 7:2 a ve 20.minutě 10:4. Následně v rozmezí 21.-27.minuty nasázela rozhozenému soupeři 7 branek v řadě a rázem byl rozdíl třináctibrankový – 17:4. V závěrečných minutách prvního dějství hosté nejprve hosté 2 brankami snížili na 17:6, těsně před závěrečným hvizdem však domácí upravili na 18:6. To byl opravdu snový 1.poločas.

V tom druhém již byla hra poměrně vyrovnaná, domácí tým si však i nadále bezpečně udržoval vysoký náskok. Hosté sice v první polovině 2.poločasu 3x snížili na rozdíl 9 branek – ve 39.minutě na 19:10, později na 20:11 a ve 46.minutě na 21:12, to však nic podstatného neznamenalo. V 50.minutě totiž byl stav již 24:12, v 55.minutě 26:14 a stejným, 12ti brankovým rozdílem nakonec utkání skončilo – kutnohorský tým zaslouženě zvítězil 29:17 a připsal si do druholigové tabulky první 2 body. A to naprosto zaslouženě.

SPARTA tedy zahájila 2.ligu jasným domácím vítězstvím, v úvodním utkání svého soupeře přehrála hlavně v 1.poločase a to byl základ úspěšného konečného výsledku. Tak jen tak dál.

45.minut sobotního utkání odchytal výborně Filip, připsal si 11 zákroků / hostům chytil krom jiného i jejich jedinou sedmičku / a měl úspěšnost 47,8%. Na závěrečných 15.minut se do branky dostal dorostenec Fojta, který si při debutu v dospělé kategorii připsal 4 zákroky a měl úspěšnost 44,4%. Hráči v poli podali vesměs velmi dobré výkony, výrazně byla znát účast největších opor – Šimůnka a Píchy. První jmenovaný byl tradičně pilířem obrany a střelecky se mu dařilo hlavně ve 2.poločase / celková střelba 10-7 /. Druhému jmenovanému se výrazně střelecky dařilo v 1.poločase, kdy dal ze 7 střel 6 branek / celkově 10-6 /. Ale výborně zahráli i všichni ostatní. Falge měl střelbu 2-2, Hájek 5-2, Hovorka 2-1, Jeníček 6-4, Petránek 5-3, Polívka P. 5-3 a Veselý Š. 3-1. Pouze Brož se do zakončení nedostal.

V sobotním utkání měl kutnohorský tým celkově střelbu 48/29 = velmi solidní úspěšnost 60,4%. Obrana si připsala 5 bloků, trochu nepoměr byl 7 získaných míčů a k tomu 13 ztrát. Ale to nebylo nic, co mohlo zcela jasné vítězství SPARTY ohrozit. To ostatně ocenila téměř stovka přítomných diváků, která odměnila kutnohorský tým za předvedený výkon i konečný výsledek zaslouženým potleskem.

Dvojice brankářů hostí si připsala v utkání celkem 11 úspěšných zákroků, střelecky se nejvíce prosazoval St.Rezek / jeden z nejlepších střelců loňské druholigové sezóny /, autor 5 branek. Také všech 8 ostatních hráčů v poli se zapsalo do střelecké listiny, nikdo však výrazněji.

A jak hodnotil sobotní premiéru svého týmu ve 2.lize trenér Vít Šnajdr:

Perfektní vstup do ligové soutěže. Hráči byli koncentrovaní na utkání, plnili stanovenou taktiku a hráli skvěle. Výborně pracovala obrana a brankář Filip předváděl výborné zákroky. V útoku jsme se prezentovali rychlou kombinační hrou a soupeř nedokázal najít odpověď. Výsledkem bylo poločasové vedení 18:6 a prakticky rozhodnutý zápas. Ve druhém poločase jsme polevili, ale stále jsme si udržovali bezpečný náskok. Byla znát přítomnost posil Šimůnka a Píchy, ale všichni hráči předvedli vysoký standard a nasazení. Pokud budeme v těchto výkonech pokračovat, věřím, že budeme ve druhé lize hrát důstojnou roli.

SESTAVA a BRANKY: Filip /br/, Fojta /br/ – Šimůnek 7, Pícha 6, Jeníček 4, Petránek 3, Polívka P. 3, Falge 2, Hájek 2, Hovorka 1, Veselý Š. 1 a Brož. Trenér: Šnajdr Vít.

NAPOMÍNÁNÍ: 3 – 2, VYLOUČENÍ: 5 – 2, SEDMIČKY: 3/3 – 1/0, ROZHODČÍ: Průžek / Úvaly / – Tůma M.  / Kralupy n.Vlt. /, DIVÁCI: 95.

Ostatní výsledky 1.kola:

HBC Strakonice „B“ – TJ Chodov JM „B“ 26:31, LOKO České Budějovice – SPARTAK MAS Sezimovo Ústí 33:22, SLAVIA Praha – SOKOL Úvaly 32:27, LOKO Vršovice – 1.HC Pardubice odloženo na 21.10., JISKRA Třeboň měla volno.

Další program:

Ve 2.kole 2.LIGY mužů JVČ zajíždí kutnohorský tým do Jižních Čech, kde v sobotu 29.září nastoupí od 16:00 hodin v hale dalšího nováčka soutěže – týmu HBC Strakonice 1921 „B“.

 

Mladší žáci SPARTY odehráli  v Mělníku druhý podzimní mistrovský turnaj STŘEDOČESKÉHO PŘEBORU.

V sobotu 22.září měl na programu kutnohorský tým mladších žáků druhý podzimní mistrovský turnaj STŘEDOČESKÉHO PŘEBORU a to ve sportovní hale gymnázia JP v Mělníku. V letošním ročníku této žákovské kategorie startuje v podzimní části 10 týmů – AŠ Mladá Boleslav, HÁZENÁ Mělník, JISKRA Zruč n/Sázavou A+B, SOKOL Bělá p.Bezdězem, SOKOL Kostelec n/Labem, SOKOL Úvaly A+B, SPARTAK Příbram a SPARTA Kutná Hora. Soutěž se hraje turnajovým způsobem, v každém z pěti podzimních kol proběhnou 2 turnaje po 5 týmech. Stejně jako loni, tak i letos se hraje bez počítání skóre a výsledků, bez vyhlašování umístění a pořadí.

V sobotním mělnickém turnaji se měla utkat tato pětice týmů – AŠ Mladá Boleslav, domácí HÁZENÁ Mělník, SOKOL Bělá pod Bezdězem, SOKOL Úvaly „A“ a SPARTA Kutná Hora. Tým Bělé však na poslední chvíli svou účast pro velkou marodku odvolal. A tak každý tým odehrál v tomto turnaji pouze 3 utkání.

Na všech turnajích se hraje systémem každý s každým a hrací doba je 2×15 minut, z toho prvních 10 minut je nařízená osobní obrana.

Trenér SPARTY Jiří Hasala ale přece jenom neoficiální zápis o utkáních přivezl a tak máme k dispozici sestavu i střelce branek kutnohorských mladších žáků v tomto druhém podzimním mistrovském turnaji.

Sestava a branky v turnaji celkem:

Linhart Josef 18, Rybář Jakub 8, Šklíba David 5, Šimonová Anežka 4, Kostrec Jan 3, Trlida Tomáš 2, Hladiš Michal 1, Niederle Matěj 1, Hanzl Vladimír a Pektor Oliver. Trenér: Hasala Jiří.

A jak hodnotil sobotní výkon svého týmu trenér Jiří Hasala ?

Když už jsem si myslel, že jsem prozumněl hracímu systému u ml.žáků, tak turnaj pořádaný Mělníkem, byl v jiné režii, než ten v Úvalech. Trochu mně to rozladilo, ale co mně rozladilo více, je přístup některých hráčů k účasti na těchto turnajích. Myslím si, že jsme všem a včas předali termíny turnajů / ale i tréninkových jednotek /. Slibovali jsme si od toho, že si přizpůsobí svůj program tak, aby absence  byla nulová, Pro kolektivní sport, ke kterému házená patří, dost důležitý faktor. Bohužel se tak neděje. Museli jsme tým doplnit 3 hráči z nižší kategorie. / nutno říci, že si kluci vedli náramně /. Na 7.10. připravujeme turnaj v Kutné Hoře. Věřím, že si vše sedne , že ti, kterých se častá absence týká, začnou pravidelně trénovat a účast na turnajích bude do budoucna 100%.

Ve 3.podzimním kole SP čeká tým mladších žáků SPARTY turnaj v neděli 7.října v domácím prostředí, kde se utká pětice týmů – AŠ Mladá Boleslav, JISKRA Zruč n/Sázavou, SOKOL Kostelec n/Labem, SOKOL Úvaly „B“ a SPARTA Kutná Hora.

STŘEDOČESKÝ PŘEBOR minižáků 4+1 – 2.podzimní mistrovský turnaj v Kutné Hoře.

V sobotu 22.září proběhl na venkovním hřišti házené v Tyršově ulici na Žižkově v Kutné Hoře druhý podzimní mistrovský turnaj STŘEDOČESKÉHO PŘEBORU minižáků. V této druhé nejmladší házenkářské věkové kategorii se hraje střídavě u každého z přihlášených oddílů samostatný turnaj. Hraje se na dvou zmenšených hřištích miniházená systémem 4+1. A opět podle upravených pravidel – zápasy se hrají bez ukazatelů skóre, nezapočítávají se branky, nedělá se průběžná ani konečná tabulka a nevyhlašuje se vítěz utkání ani turnaje. A při vyhlášení výsledků obdrží všichni účastníci turnaje od jeho pořadatele stejné ceny za účast.

Sobotního kutnohorského turnaje se zúčastnilo 16 týmů minižáků – AŠ Mladá Boleslav, HÁZENÁ Mělník 1+2, HC Kolín, JISKRA Zruč nad Sázavou 1+2, SOKOL Bělá pod Bezdězem 1+2, SOKOL Kostelec nad Labem, SOKOL Úvaly 1+2, SPARTAK Příbram 1+2 a domácí SPARTA Kutná Hora 1+2+3. Tentokrát se hrálo dokonce na 3 hřištích a každý tým odehrál v turnaji 6 utkání  s hrací dobou 1 x 10 minut. A na hřištích se vystřídalo celkem 92 hráčů a hráček této věkové kategorie.

Tým SPARTY 1 měl postupně za soupeře – Zruč 1, K.Hora 3, Ml.Boleslav, Mělník 2, Příbram 1 a Bělá 2.

Tým SPARTY 2 měl postupně za soupeře – Kolín, Příbram 2, Úvaly 1, Mělník 1, Kostelec a Zruč 2.

Tým SPARTY 3 měl postupně za soupeře – Úvaly 2, K.Hora 1, Zruč 1, Ml.Boleslav, Mělník 2 a Příbram 1.

Trenéři SPARTY Alois Salák a Michaela Kernerová přece jenom vše podstatné zaznamenávali a tak jsou k dispozici sestavy a branky všech tří týmů kutnohorských minižáků v tomto domácím mistrovském turnaji.

Sestava a branky minižáků SPARTY 1 v turnaji celkem:

Komberec Jakub 11, Svobodová Natálie 10, Saláková Bára 6, Kernerová Eliška 2 a Rudolfová Eliška.

Sestava a branky minižáků SPARTY 2 v turnaji celkem:

Sušanka Jakub 16, Rudolf Pavel 7, Šimůnek Filip 1, Hirš Michal, Chvojka Jakub a Míšek Tomáš.

Sestava a branky minižáků SPARTY 3 v turnaji celkem:

Hanuš Václav 17, Kerner Jakub 14, Hanuš Jiří 7, Zima Michal 6, Vojna Vincent 5 a Musil Jan 1.

A jak hodnotil výkony svých svěřenců v domácím turnaji trenér Alois Salák ?

Byl jsem velice potěšen, protože vyšlo počasí a na domácí turnaj dorazilo 17 našich hráčů a to ještě 3 kluci odjeli ráno na velkou házenou s týmem mladších žáků do Mělníku. Obzvlášť bych chtěl všechny pochválit za pohyb v obraně a za to, že se hráči nebáli uvolňovat, chodit do kliček a pokoušeli se i o střelbu z dálky. Doufám, že se týmu bude stejně dobře dařit i v nadcházejících turnajích.

Další mistrovský turnaj SPOLEČNÉHO PŘEBORU minižáků se bude konat v sobotu 6.října a jeho pořadatelem bude v místní sportovní hale SOKOL Bělá pod Bezdězem. –Petr Vobořil-

 

Zavřít menu