Mezinárodní hudební festival Kutná Hora se letos uskuteční již pošesté. Jeden hudební publicista nazval červnovou Kutnou Horu metropolí komorní hudby. Společně se tu setkávají a vystupují vynikající domácí i zahraniční hudební osobnosti, které bychom jen stěží jinde zaslechli hrát v podobných seskupeních jako právě v Kutné Hoře. ……………………………………………………

Tráví tu spolu celý týden, zkoušejí, koncertují, možná i trochu experimentují a posluchačům přinášejí zážitky v podobě objevné dramaturgie a neoposlouchaných formací. Umělecký ředitel violoncellista Jiří Bárta je duší celého festivalu, připravuje dramaturgii a vybírá umělce, s kterými si rozumí nejen umělecky, ale i lidsky. Je to velmi významný moment, protože festival je tvůrčí dílnou výjimečných sólistů. A to je ta nejvyšší kvalita, která je na koncertech cítit.

Umělci se rádi vracejí
Festival se za pět let stal nedílnou součástí kulturního života v Čechách a patří mezi ty nejvýznamnější. Všechny koncerty bývají vyprodány.
„Letos mezi sebou uvítáme nové tváře, houslistku Corinne Chapelle, klavíristy Adama Skoumala a Terezii Fialovou, houslisty Petra Zdvihala a Jana Valtu. Hlavní jádro umělců však  zůstává po šest let nezměněno. I to je na festivalu unikátní,“ konstatoval umělecký ředitel festivalu Jiří Bárta.
Naprosto výjimečným koncertem a dramaturgickou lahůdkou letos zcela jistě bude v úterý 11. 6. v chrámu sv. Barbory předvedení jedné z nejprogresivnějších skladeb britské skupiny Pink Floyd – Atom Heart Mother, první opravdový hit skupiny, obsahující  rozsáhlou stejnojmennou suitu napsanou spolu s avantgardním  skladatelem Ronem Geesinem. Zcela jistě je to jeden z mála úspěšných pokusů spojit klasickou hudbu s rockovou. Smíšený sbor, žesťový soubor a sólové violoncello spolu s rockovou kapelou, která většinou a na rozdíl od podobných pokusů své doby plní roli doprovodné složky, vytvářejí nesmírně působivou koláž, která neztrácí ze své působivosti ani po čtyřiceti letech. Účinkovat budou festivalový dechový Ensemble 2013, komorní sbor Martinů Voices, violoncellista Jiří Bárta ad. Většina koncertů se uskuteční v chrámu sv. Barbory. Další koncerty budou v kapli Božího těla, kde je úžasná akustika, a v kostele sv. Jana Nepomuckého.

(jok)

Interpreti MHF Kutná Hora 2013

Corinne Chapelle, Martina Bačová, Roman Patočka, Jan Valta, Petr Zdvihal – housle

Karel Untermüller, Jakub Fišer – viola, Michel Raison – klarinet

Jiří Bárta, Jakub Tylman, Tomáš Jamník – violoncello,

Konstantin Lifschitz, Adam Skoumal, Terezie Fialová – klavír

Barocco sempre giovane,  Martinů Voices, sbormistr Lukáš Vasilek

Brass & Rock Ensemble 2013,  Ensemble 2013, dirigent Stanislav Vavřínek

.
Kompletní program Mezinárodního hudebního festivalu najdete ZDEPředprodej vstupenek:

Lotos, www.mfkh.cz, 777 563 952, +420 774 563 025, cd.lotos@iol.cz

TICKETPRO, www.ticketpro.cz

Informační centrum Kutná Hora, Palackého nám. 377, 327 512 378, infocentrum@kh.cz

Kutnohorské léto, www.kutnohorskeleto.cz,  723 561 530, info@oskutnohorsko.cz

Kolín – Městský společenský dům, 731 478 419, msd.kolin@volny.cz

Městské divadlo v Kolíně, Smetanova 557, 321 727 719, info@divadlokolin.cz

Informační centrum Čáslav, nám. J. Žižky z Trocnova, 327 300 265, info@meucaslav.cz

Čáslav – Dusíkovo divadlo, Masarykova 194, 327 312 139, divadlocaslav@seznam.cz


Vstupné:  300,- Kč, koncert 11.6. – 390,- Kč

1. kategorie: 500,- Kč + festivalové CD zdarma

Důchodci (+65), studenti, držitelé průkazů ZTP a děti (10-15) 180,- Kč

Abonentní vstupenka pro 9 koncertů  1.500,- Kč + festivalové CD zdarma

.

.

Zavřít menu