Koncentrace orientačních běžců v Kutné Hoře stoupá !

A víte proč tomu tak je?

Protože orientační běh (nebo chůze), zkráceně orienťák, je sportem, který může dělat skutečně každý od úplně malých dětí v doprovodu rodičů, které jsou postupně od 10 let vypouštěny na trať samotné, přes odrostlejší děti, adolescenty, až po elitní kategorie dospělých. Od 35ti let je pak možné běhat či chodit do pozdního věku kategorie veteránské. Není výjimkou, že na trati potkáte i dámy či pány ve věkové kategorii 80 let. Tratě jsou samozřejmě přizpůsobeny svojí délkou, převýšením a orientační náročností věku závodníka.  Dnes se orienťák běhá s elektronickým ražením kontrol a prakticky každý týden probíhají v naší republice nějaké závody, v létě pak závody vícedenní.

Více se můžete dozvědět na http://oris.orientacnisporty.cz/

Je nás v současnosti registrováno přes 10 000 závodníků (běžců i chodců), z toho přes 4 000 v dětských a mládežnických kategoriích.

V Kutné Hoře si máte možnost vyzkoušet na opravdové mapě pro  orienťák tento pěkný sport v jeho specifické podobě, jako tzv. parkový či městský orientační běh, a to celé léto, od 1.července do 30. srpna 2017.

K absolvování závodu  s názvem Kutnohorské detaily aneb letní orientování s Mikulášem Dačickým je třeba vyzvednout si mapu se startovní průkazkou. Tuto možnost máte na třech místech, a to:

  • Spolkový dům v Kutné Hoře, Lierova 146/1
  • Dačického dům, Komenského nám. 41
  • Inforcentrum, Palackého nám. 377/5

Na těchto místech po absolvování tratě vyplněné průkazky  i odevzdáte do plastových boxů, označených oranžovobílým lampionem, který je symbolem orientačního běhu. Kontroly jako takové  v podobě oranžovobílých lampionů však po městě  nehledejte J. Ještě než vstoupíte na trať podle mapy, na které jsou zakreslena červená kolečka s čísly kontrol, je třeba navštívit Spolkový dům v Kutné Hoře, otevřeno denně  od 10 -17 hod a shlédnout výstavu fotografií  Kutnohorské detaily aneb letní orientování s Mikulášem Dačickým. Ta vám v mnohém napoví, jelikož zde vystavené fotografie jsou vlastně vámi hledané kontroly. Bez toho, abyste si je prohlédly, je absolvování soutěže poměrně obtížné.  Po ukončení soutěže se šest šťastlivců může těšit v říjnu na kutnohorské a orienťácké ceny. Mimo jiné to bude volná rodinná vstupenka do Dačického domu v Kutné Hoře.

Více info na www. sobsa.cz nebo na facebooku: Kutná Hora na všem možném, ev. nás kontaktujte na khkuriozity @seznam.cz.

(tz)

Zavřít menu