V březnu a dubnu 2015 se studenti Gymnázia Jiřího Ortena zúčastnili výměnného pobytu s žáky Lycée George Clemencaeu z  Remeše. O své dojmy z týdenního pobytu ve Francii se s čtenáři Kutnohorských listů podělila studentka třídy V6A Hana Brzobohatá.

.
Ve Francii jsme pobývali během jednoho březnového týdne. Dojmy? Jeden silnější než druhý. Počáteční nejistota z nové země, první setkání s korespondenty, historické město Štrasburk a samozřejmě nezaměnitelná atmosféra Paříže. Většina z nás se vrátila s nedocenitelnou zkušeností, za což vděčíme zejména milým hostitelským rodinám, ve kterých nám byly každý večer servírovány tamější speciality. Ale přijeli jsme také s novým nadšením pro francouzštinu a radostným očekáváním příjezdu Francouzů k nám.
Na úvod týdne stráveného společně v Čechách jsme Francouze po vyčerpávající cestě přijali do svých domovů. Víkend strávili naši „ráčkující“ přátelé s námi, českými korespondenty a s programem, který měl každý pečlivě připraven. V pondělí ráno jsme se všichni po víkendu unaveni sešli a sdělovali si první dojmy ze společného víkendu. Stejně jako celý zbytek týdne byly tváře všech nadšené a rozjasněné.
V průběhu týdne jsme s „francouzskými polovičkami“ absolvovali exkurzi do Prahy, výuku a na konci týdne raut. Mimo oficiální linku programu, jsme se večer co večer družili v menších či větších česko – francouzských skupinkách. Plynuly dny a my stále více nechtěli pustit Francouze zpátky domů. Ovšem bohužel nadešel pátek, dojemné pěvecké vystoupení Francouzek a loučení.
V sobotu v časných ranních hodinách nás Francouzi opustili, ovšem s příslibem opětovného setkání, až se zase jednou dostaneme do země vína a sýrů, která nám je díky této výměně bližší než kdy dřív.    

Hana Brzobohatá

.

Zavřít menu