Město pokračuje v investičních akcích na Kaňku: rekonstrukce vozovek, fasády bývalé radnice, výměna oken Mozaiky

Druhou etapou pokračovala letos výměna oken bývalé základní školy na Kaňku, kde má své sídlo Mozaika. Díky iniciativě místních lidí, kteří založili občanské sdružení, nyní zapsaný  spolek Mozaika – Kaňk, se opuštěná základní škola na Kaňku stala kulturním, sportovním a společenským centrem, které slouží nejen obyvatelům kutnohorského předměstí Kaňk, ale i řadě dalších.

Z důvodu finanční náročnosti byla výměna oken rozdělena do dvou etap. „První, realizovaná v roce 2017, řešila výměnu oken na čelní straně fasády a vyžádala si investici 700 tisíc korun z rozpočtu města. Druhá etapa zahrnovala výměnu oken v zadní části objektu směrem do zahrady. Práce byly dokončeny v červnu. „Aby dílo bylo kompletní, přistoupili jsme k výměně oken i v přilehlé mateřské škole,“ uvedla Mgr. Bc. Alena Šorčíková, vedoucí Odboru správy majetku Městského úřadu Kutná Hora s tím, že náklady na druhou etapu jsou celkem 1 milion 50 tisíc korun. „Dům je z předválečného období, kdy se stavebnictví vyznačovalo řemeslnou kvalitou a citem pro řešení celku i detailu. Obojí je třeba respektovat, přestože to není v dnešní době už zcela běžné. Z tohoto důvodu byla zvolena i dřevěná okna, která jsou sice dražší než plastová, ale umožňují zachovat původní vzhled domu. Protože takové domy jsou dnes už součástí historie a zaslouží si citlivý přístup“ vysvětlila Alena Šorčíková. Město Kutná Hora loni investovalo 180 tisíc korun i do nového přístupového chodníčku a opravy schodiště k Mozaice. „Za ty dva roky se nám doufám podařilo ke spokojenosti místních lidí udělat velký kus práce. Vnímám to tak, že Mozaika je na Kaňku centrem života, chodí tam maminky, jsou tam různé kroužky pro děti, seniory. Jestli někde mělo význam snažit se něco zlepšit, tak to bylo tady. A to se myslím povedlo,“ zdůraznila Alena Šorčíková.

Proměnu Mozaiky chválila předsedkyně spolku Mozaika – Kaňk Jaroslava Veselá:  „Děkujeme městu Kutná Hora za výměnu oken Mozaiky i za opravu přístupového chodníčku.“

Jak jsme již informovali na webových stránkách Kutnohorských listů, letos pokračuje na Kaňku kompletní rekonstrukce dalších dvou ulic https://kutnohorskelisty.cz/zpravy/mesto-kutna-hora-pokracuje-v-obnove-dalsich-dvou-ulic-na-kanku/, dokončena byla oprava fasády bývalé radnice https://kutnohorskelisty.cz/zpravy/obnova-vnejsiho-plaste-byvale-radnice-na-kanku-byla-4-cervence-ukoncena/. „Kaňk byl řadu let stranou, takové investice byly už opravdu potřeba,“ dodala Alena Šorčíková.

MOZAIKA nabízí rozmanité volnočasové aktivity pro děti i dospělé. Svou činnost zahájila 9. září 2005. Kromě knihovny s internetem nabízí kroužky pro děti, cvičení v tělocvičně. Své zázemí tu našlo Mateřské centrum Kaňka i Hornicko historický spolek Barbora. Sídlí tu služby pro veřejnost. Svou tradici tu má Kaňkovský hornický jarmark, který spolek Mozaika – Kaňk pořádá ve spolupráci s Hornickým historickým spolkem Barbora. „Minulý rok byl již 10. ročník, letos máme pauzu, potřebujeme nabrat elán a navíc rekonstrukce ulic bude pokračovat celé léto. Již druhým rokem je v Mozaice šachový kroužek TJ  Sokol Kutná Hora, který má schůzky každý pátek. Máme tu cvičení, mateřské centrum, kroužek Šikovné ručičky pod vedením Aleny Zelené. Konají se tu různé kurzy, tai-či, malování hennou, kosmetika… V zimních měsících se tu schází Sokol Kaňk,“ konstatovala Jaroslava Veselá a dodala, že Mozaika se stala zázemím pro zkoušky dvou kapel a divadla. Novinkou budou od září taneční kurzy pro handicapované. Během prázdnin využívá MOZAIKU pro svá pravidelná soustředění Tylova herecká škola pod vedením Václava Veselého. Mladí herci v rámci prázdninového hereckého a filmového kempu natočili v Mozaice a okolí  pod vedením režiséra Jaroslava Berana a kameramana Jakuba Sloupa film Král Václav (více jsme uveřejnili aktuálně na webových stránkách Kutnohorských listů). Další informací o MOZAICE, její historii i současnosti, naleznou zájemci na webových stránkách www.mozaika-kank.cz   -M. Pravdová-

Zavřít menu