V polovině září se v Praze na Kampě  konalo republikové kolo soutěže hlídek mladých zdravotníků, které bylo z důvodů rozsáhlých červnových povodní přesunuto o dva měsíce.  Připadlo tak na Světový den první pomoci, který se vždy koná druhou sobotu v září a jehož posláním je dokázat potřebnost první pomoci široké veřejnosti. ……………………..

Patronát nad celou soutěží převzala Alena Gajdůšková, místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR, organizace se ujal oblastní spolek Českého červeného kříže Praha 1. Slavnostního zahájení v Tyršově domě se zúčastnilo celkem 18 nejlepších týmů z celé republiky. Mezi nimi byli i zdravotníci zastupující naši základní školu Žižkov. Hlídka soutěžila ve složení Martin Klečka, Jan Novák, Marek Chaloupecký, Martina Veberová a Eliška Nuhlíčková. Zvlášť velké poděkování za reprezentaci školy patří Martinu Klečkovi a Janu Novákovi, kteří se, přestože už studují na středních školách, soutěže zúčastnili. I díky nim se naše hlídka umístila na skvělém třetím místě na republikové úrovni. Mladí zdravotníci reprezentovali nejen naši školu, ale i Kutnou Horu a celý Středočeský kraj. To by ale nebylo možné bez pečlivých příprav paní učitelky Podolákové, které patří největší dík.

.
ZŠ Žižkov

.

Oslava na Vltavě
Samotná soutěž proběhla v sobotu 14. září. Soutěžilo se nejen v parku Kampa, ale stanoviště byla rozmístěna v různých částech Starého města.  Z důvodu orientace byla každému týmu přidělena hosteska, seznámená s programem i organizací.  Poté, co všechny týmy ukončily soutěžní klání, následovala prohlídka památek Staré Prahy. Součástí programu byla i návštěva Karlova mostu a dalších zajímavých míst. Někteří dokonce měli to štěstí, že viděli hodiny na Staroměstském orloji odbíjet třetí.  Nevšední zážitek přichystali pořadatelé soutěžícím i turistům v samotném závěru dne. Vyhlašování výsledků probíhalo na parníku Czechia při plavbě po Vltavě. Po rozdání všech cen byl připraven program na vrchní palubě lodi. Skupina čtyř bubeníků byla překvapením nejen pro účastníky, ale i pro stovky lidí na Karlově mostě a na nábřeží, kteří se při projíždění lodě s nevšední posádkou dali do tance, mávali a celou scénu si fotili. Byla to „třešnička na dortu“ jinak velmi náročného dne.

Radost z umístění v soutěži první pomoci je o to větší, že se jedná o velmi důležité úkony, že s pomocí těchto znalostí je možné zachránit lidský život. A to je to nejcennější, co si mohou lidé navzájem poskytnout. Soutěže mladých zdravotníků učí zdokonalovat se v první pomoci a jejím správném využití v krizových momentech, které častokrát rozhodnou, zda bude zraněný dál žít plnohodnotný život.

   Martina Veberová, 9. A, ZŠ Žižkov

 

 

Zavřít menu