Dovoluji si zareagovat na článek pana Václava Veselého „Cesta vpřed, nebo krok zpátky?“, který vyšel v letním dvojčísle Kutnohorských listů (KHL). Jsem jedním z „nových“ členů redakční rady tohoto periodika a rád bych uvedl svůj pohled na věc (tím zároveň říkám, že se nejedná o postoj redakční rady, nýbrž o vyjádření mé osobní).

Začnu problémy s distribucí. Původní distribuční firma vypověděla smlouvu, protože už nebyla schopna dále distribuci zajišťovat. Služby nové firmy jsou, hrubě řečeno, prachmizerné – jsem ostatně jedním z těch, co v letošním roce nedostali přes opakované reklamace ještě ani jediný výtisk KHL. Jenže ono není moc z čeho vybírat a podle zkušeností nejsou služby konkurenčních firem lepší. Proto se intenzivně diskutuje i možnost, že by si město doručovalo KHL ve vlastní režii.

Dále grafická podoba – design byl povedený, líbivý. Ale málokdo ví, že za každé jednotlivé číslo musela Průvodcovská služba s.r.o. platit ne zrovna malé licenční poplatky. Tak „výhodnou“ smlouvu PS v minulosti uzavřela. Současný design je v zásadě návratem k podobě známé z minulosti a vychází z platného vizuálního stylu Kutné Hory.

A ano, z titulky zmizely obličeje lidí. To je částečně dobře, protože tím zmizelo i to, že si členové „vládnoucí koalice“ dělali průběžnou kampaň, trochu ve stylu středočeských periodik v „rathovských dobách“. Kdo nevěří, ať se na starší čísla KHL podívá. Dnešní KHL jsou v zásadě politicky neutrální, na což redakční rada důsledně dbá a vyplývá to i z jejího složení. Zároveň připouštím, že by tam obličejů – ne však obličejů politiků – mohlo být více.

Součástí KHL je i jejich webová verze. Ta od doby, kdy z úřadu odešel pan Šmok (dříve intenzivně plnící web čerstvým obsahem), nabrala pořádný sešup dolů – jak v obsahu, tak logicky i ve čtenosti (bohužel byla výměnou měřicího kódu přerušena souvislá řada, takže to z „nové“ historie měření nebylo patrné). Na prakticky mrtvý web nikdo chodit nebude.

V prvních měsících letošního roku vznikaly KHL poněkud „na koleně“. Bylo potřeba překlenout období, než se vyjasní, co bude s Průvodcovskou službou a jakou cestu radní pro městské periodikum vytyčí – tedy zda se vrátí původní model se stálým redaktorem (ten doporučovala redakční rada) nebo se zvolí něco jiného (třeba outsourcing do soukromé firmy, jako v dávnější minulosti).

Situace se už vyjasnila a přechodné období skončilo. Rada schválila opětovné zřízení redaktorské pozice a následně tuto pozici obsadila (a osobně jsem velice rád, že byla vybrána paní Pravdová – zkušená kutnohorská novinářka s velkým přehledem o místním dění). Předpokládám, že se tedy brzy ustálí i proces přípravy KHL a po dořešení problémů s distribucí tu budeme mít skutečně kvalitní a vyvážené městské periodikum. -Lukáš Jelínek-

Zavřít menu